Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vláda chce zvýšiť minimálnu mzdu z 380 na 400 eur
Zdielať na

Vláda chce zvýšiť minimálnu mzdu z 380 na 400 eur

BRATISLAVA / Minimálna mzda cez 400 eur je jeden zo sociálnych cieľov vlády Roberta Fica. Zvýšiť by sa mala zo súčasných 380 eur. Podľa zamestnávateľov ide o nekoncepčné riešenie.

Slovensko je na popredných miestach v rebríčkoch Únie v nezamestnanosti a na posledných vo výške platov. Priemerná mzda je 830 eur, no len málo Slovákov ju naozaj dostáva.

"Za 380 eur mesačne pracuje viac ako 35 tisíc ľudí na plné úväzky. Ak vezmeme v úvahu aj polovične, tak sa číslo zdvojnásobí na niečo vyše 70 tisíc," uviedol hovorca ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Michal Stuška.

Štyristo eur

Kabinet Roberta Fica chce minimálnu mzdu zvýšiť na aspoň 400 eur. "Dotkne sa to viacerých, až takmer 73 tisíc ľudí," dodal Stuška.

Zamestnávatelia ale tvrdia, že ide o nekoncepčné opatrenie, ktoré poškodí najmä regióny, ktorým má paradoxne najviac pomáhať.

"Zamestnávateľom berie zo mzdového balíka. Neostáva tak priestor na tvorbu nových pracovných miest," uviedol tajomník Republikovej únie zamestnávateľov Martin Hošták.

Pomalšie zvyšovanie

Podľa odborníkov na to nemá ani slovenská ekonomika. "Tento návrh, v prípade, ak to bude 400 euro, je o vyše 5 percent, pričom vlastne priemerné platy sa zvýšili podstatne pomalšie. Inflácia bola len 1 percento a rast produktivity práce bol iba jednopercentný," uviedol Peter Kremsky z Podnikateľskej aliancie Slovenska.

Vláda Roberta Fica chce zvýšiť minimálnu mzdu z 380 na 400 eur, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy