Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Stavebníkov čakajú nové pravidlá, mení sa spôsob platby DPH
Zdielať na

Stavebníkov čakajú nové pravidlá, mení sa spôsob platby DPH

BRATISLAVA / Vláda chystá zákon, podľa ktorého bude odovzdávať daň z pridanej hodnoty medzi dodávateľmi v stavebníctve až posledná spoločnosť v reťazci. Štát tým získa lepší prehľad o finančných tokoch a zároveň zamedzí nadmerným odpočtom firiem v celom procese.

Kauzy v stavebníctve priniesli viacero problémov. Jedným z nich sú karuselové obchody, pri ktorých dochádza k daňovým únikom.

Nové opatrenie by malo podobným pokusom zabrániť.

"V praxi, ak máme nejakého veľkého investora, ktorý si zoberie dodávateľa a ten si zoberie nejakého subdodávateľa, tak v tomto reťazci bude platiť DPH až ten konečný, aby nedochádzalo k špekuláciám," vysvetlil premiér Robert Fico.

Daň po uhradení faktúr

V máji vláda schválila novelu, v rámci ktorej umožňuje firmám s obratom do 75 tisíc eur zaplatiť štátu daň z pridanej hodnoty až po uhradení faktúr.

Nové opatrenie by mohol vo vyššom výbere pocítiť nielen štát, ale i samotné firmy.

"Tento krok hodnotím pozitívne, pretože to zníži administratívu všetkých subjektov, aj pre štát to bude jednoduchšie na kontrolu," uviedol ekonomický analytik INESS Radovan Ďurana.

"Firmy usporia na DPH, tá hotovosť im jednoznačne pomôže," tvrdí účtovník stavebnej spoločnosti Jozef Pobjecký.

Problém s neplatením nevyrieši

Novým opatrením sa sprehľadní tok peňazí medzi stavebníkmi, ale problém s nesplácaním faktúr to nevyrieši. "Nemyslím si, že zmenou tohto zákona sa niečo zlepší," povedal Pobjecký.

V zahraničí fungujú dva daňové systémy - DPH a daň z predaja. Tú chce zaviesť aj slovenská vláda.

DPH bude podľa chystaného nového zákona platiť až posledná spoločnosť v reťazci. Pozrite si reportáž Michala Rybanského:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy