Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kontrolný deň na Starom moste: dokončia ho do konca roka
Zdielať na

Kontrolný deň na Starom moste: dokončia ho do konca roka

BRATISLAVA / Meškáme, ale stihneme to. Tak by sa v skratke dal zhrnúť výsledok kontrolného dňa na stavbe novej konštrukcie bratislavského starého mosta. Mesto a stavbári majú naponáhlo. V hre sú totiž milióny eur, ktorými má na stavbu mosta prispieť Európska únia. Tá ich preplatí iba ak stavbu stihnú dokončiť pred koncom roka.

Most vraj bude dokončený včas. A to by nebolo zlé, pretože v opačnom prípade Európska únia nepreplatí značnú časť nákladov.

"Dokončenú stavbu uvidíte 15. decembra tohto roka. Bude to na poslednú chvíľu, ale bude to," uviedla hlavná dopravná inžinierka mesta Bratislava Tatiana Kratochvílová.

Ohrozené eurofondy

"Z celkovej dĺžky mostu 460 metrov máme v tejto chvíli hotových 240. Robíme všetko pre to, aby sme to do konca roka stihli a Európska únia projekt preplatila," povedal generálny riaditeľ stavebnej firmy, ktorá stavbu realizuje Robert Šinály.



Najväčšie problémy a zdržanie spôsobili práce v Dunaji. Ako uviedla stavebná firma, deformáciu pilieru spôsobila veľká voda v Dunaji, ktorá bola v júni tohto roku. "Preto sme boli nútení prijať dodatočné opatrenia. Na spevnenie piliera sme použili 2 000 kubíkov kameňa," dodal Robert Šinály.

Spájanie mosta

Ani problémy s pilierom by však už nemali spôsobiť celkové meškanie stavby, keďže konštrukcia mosta sa stavia už z oboch brehov Dunaja. Prepojenie sa udeje nad vodou. "Bude sa to robiť s podpornou konštrukciou na lodi. Vylúčime lodnú dopravu, bude to zaujímavý aj technicky náročný proces," vysvetľuje Tatiana Kratochvílová.

Šafárikovo námestie a Štúrova ulica by mali byť dokončené v októbri. V priebehu nasledujúcich dní a týždňov stavebná firma dokončí cestnú komunikáciu a priestor pred univerzitou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy