Jasno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Lekár spreneveril 84 tisíc eur z eurofondov, dostal podmienku
Zdielať na

Lekár spreneveril 84 tisíc eur z eurofondov, dostal podmienku

BANSKÁ BYSTRICA / S dvojročným podmienečným trestnom dnes zo špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici odchádzal 44 ročný lekár. Muž bol stíhaný za spreneveru peňazí z eurofondov. Peniaze mal pritom použiť na rekonštrukciu zdravotníckeho zariadenia v Šahách.

Lekár z levického okresu mal podľa zmluvy použiť na rekonštrukciu zdravotníckeho zariadenia v Šahách 84 tisíc eur. Muž s dlhoročnou lekárskou praxou v zahraničí chcel rozbehnúť biznis na juhu Slovenska.

Sprenevera eurofondov

"Bol stíhaný za zločin poškodzovania finančných záujmov európskych spoločenstiev," uviedol prokurátor.

Lekár požiadal o nenávratný príspevok z eurofondov. Zmluvu uzavrel s ministerstvom zdravotníctva. Rekonštrukcia mala byť z časti financovaná aj zo štátneho rozpočtu. Lekár peniaze dostal, podmienky nedodržal.

Peniaze musí vrátiť

Pri konečnom zúčtovaní predložil falošné doklady o úhrade za práce, ktoré v skutočnosti neboli nikdy vykonané. Lekár uzavrel dohodu o vine a treste, ktorú súd schválil. Ku všetkému sa priznal, dostal dvojročný podmienečný trest. "Výška trestu bola predmetom dohody, sme spokojní," uviedol lekárov obhajca.

Lekár spreneverené peniaze bude musieť vrátiť ministerstvu zdravotníctva. Podľa súdneho rozhodnutia sa dohodol na mesačných splátkach.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy