Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Korupcia v samospráve. V Stráňach pod Tatrami sa vraj tuneluje
Zdielať na

Korupcia v samospráve. V Stráňach pod Tatrami sa vraj tuneluje

STRÁNE POD TATRAMI / Kežmarskí policajti preveria niekoľko trestných oznámení. Obyvatelia Strání pod Tatrami obviňujú svojho starostu a kontrolóra z vystavovania fiktívnych faktúr a iných nekalých praktík. Tí sa bránia a tvrdia, že všetko je v súlade so zákonom.

Výkop kanalizácie 8 470 eur, výkopové práce kanalizácie 7 900 eur. "Tá kanalizácia by musela byť zlatá pri týchto cenách," tvrdí bývalá ekonómka obce.

"Doslova sa tuneluje obec, a to tak, že sa vytvárajú faktúry, predkladajú rôzne bločky, fakturuje sa dokonca aj na neexistujúce firmy," vymenováva svoje podozrenia obyvateľ obce Rastislav Sloveňák.

Ekonómku prepustili

Ďalším vážnym problémom je vystovavanie dohôd o vykonaní práce. Na niektorých sa objavil falošný podpis poslanca, ten chce podať trestné oznámenie. "Mám aj čestné prehlásenie napísané na sociálnom úrade, v ktorom uznávam, že o ničom som nevedel a podpis nie je môj," hovorí poslanec.

Na zlé hospodárenie upozorňovala aj bývalá ekonómka obce, tá bola pred niekoľkými dňami prepustená. Okrem iného je na výpovedi napísané, že ju odmietla prevziať 21. mája 2015. "Nikto sa so mnou nerozprával o okamžitom ukončení pracovného pomeru, ktoré som si našla po niekoľkých hodinách v schránke, bez môjho podpisu. Viem presne, kde unikajú peniaze," opisuje bývalá ekonómka.

Porušovanie zákona

Vlna kritiky sa valí najmä na starostu obce. Starosta Ján Badžo sa k obvineniam nechcel vyjadriť, zastúpil ho kontrolór obce. Aj jeho niektorí obyvatelia obviňujú z toho, že si neplní povinnosti a zlé hospodárenie nevie zastaviť. "Keď uvidím nejakú fiktívnu faktúru, tak prvý pôjdem na prokuratúru," tvrdí kontrolór Gabriel Kaprál.

Obvinenia považuje za vykonštruované, poslancov vraj vždy upozorní na porušenie zákona. Zástupcovia skupiny obyvateľov, ktorí nie sú spokojní s hospodárením v obci už upozornili na, podľa nich, vážne porušovanie zákona, viaceré úrady.

Obe strany sú odhodlané dokázať svoju pravdu. Kežmarskí policajti už prijali niekoľko trestných oznámení. "Vzhľadom k závažnosti ich obsahu a následného preverovania, sa k vyšetrovaniu zatiaľ vyjadrovať nebudeme," informuje hovorca policajného zboru Daniel Džobanik.

Pozrite si reportáž redaktorky Zuzany Pojedincovej:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy