Jasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Korupcia na Generálnej prokuratúre. Žena si chce kúpiť miesto za 10 000 eur
Zdielať na

Korupcia na Generálnej prokuratúre. Žena si chce kúpiť miesto za 10 000 eur

BRATISLAVA / Ešte sa prokurátorkou ani nestala, už lieta v problémoch. Reč je o adeptke na štátnu zástupkyňu, ktorá by mala v budúcnosti pracovať na odhaľovaní a trestaní zločincov. Za úplatok na najvyšších miestach si vraj už teraz chcela poistiť miesto budúcej prokurátorky.

Nádejná budúca prokurátorka svoju kariéru ešte ani len nezačala a už má sama problémy so zákonom. Žena pracovala paradoxne práve na Generálnej prokuratúre. Ako administratívna pracovníčka bola na najlepšej kariérnej ceste stať sa  právnou čakateľkou - teda adeptkou na budúcu štátnu zástupkyňu.

Obrovský záujem

Pred ňou však bolo výberové konanie a náročné právnické skúšky. "Je enormný záujem. Máme prihlásených 560 uchádzačov a voľných je 30 miest," informuje generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

Adeptka na prokurátorku si to zrejme chcela poistiť. Známosťami na Generálnej prokuratúre a peniazmi. Plán bol na stole. Vybaviť to cez brata zástupcu generálneho prokurátora Reného Vaněka. Navyše za 10-tisícový úplatok.

Policajný dohľad

"Aby za úplatu vybavil u svojho brata, teda u prvého námestníka, prijatie," pokračuje Čižnár. "Z hľadiska viacnásobných stretnutí, ktoré boli s bratom prvého námestníka, došlo aj k odovzdaniu časti úplatku, vo výške 3 500 eur," povedal prezident policajného zboru Tibor Gašpar.

To všetko sa už ale dialo pod policajným dohľadom. Pri prebratí úplatku zakročili. Zadržali otca s dcérou, a ich kumpána. "Boli im doručené uznesenia o vznesení obvinenia z nepriamej korupcie. Dvom osobám a jednej za pomoc k tomuto prečinu," dodáva Gašpar.

Právny čakateľ je inými slovami budúci prokurátor, ktorý má pomerne široké kompetencie. Okrem iného sa podieľa na vyšetrovaní závažných zločinov, vznáša obžalobu, či zastupuje štát aj pri takých skutkoch ako je práve korupcia.

Téme sa venuje redaktor Samuel Migaľ:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy