Polojasno
17°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Petra Liptáka z korupcie neobvinili, v kauze vystupuje ako svedok
Zdielať na

Petra Liptáka z korupcie neobvinili, v kauze vystupuje ako svedok

BRATISLAVA / Vyšetrovanie kauzy lekára Petra Liptáka podozrivého z korupcie pokračuje. Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci, pre zločin brania úplatku a pre prečin podplácania. Lekár zatiaľ vystupuje ako svedok.

"V predmetnej trestnej veci je vyšetrovateľom Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru začaté trestné stíhanie pre zločin prijímania úplatku a pre prečin podplácania. Lipták vystupuje v procesnom postavení svedka," informoval o tom Martin Wäldl z oddelenia komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru.

Doktor Lipták v minulosti vyhlásil, že si do zápisníka vedie záznamy o daroch od pacientov. Lipták je presvedčený, že žiadny trestný čin nespáchal.

Ústna zmluva

"Dary sa prijímajú podľa občianskeho zákonníka na základe ústnej zmluvy," hovorí Lipták.

O popredných slovenských lekároch Villiamovi Fischerovi a Petrovi Liptákovi píše aj prestížny britský týždenník The Economist. Slovenskí lekári sa v článku týždenníka objavujú medzi lekármi, ktorí sa zverejnili v súvislosti s korupciou v zdravotníctve.

Dedičstvo z čias komunizmu

Viliamovi Fischerovi, jednému z najznámejších slovenských lekárov, kardiológovi, ktorý vykonal vôbec prvú transplantáciu srdca na Slovensku a dokonca kandidoval na prezidenta, venuje britský týždenník The Economist hneď prvé vety v článku o úplatkoch v zdravotníctve. 

"Tento prípad je príkladom problému korupcie, častokrát dedičstvo z čias komunizmu, ktorý trápi nielen Slovensko, ale väčšinu krajín strednej a východnej Európy," píše The Economist.

Keď už od vás niekto úplatok chce, mali by ste okamžite kontaktovať políciu. V tomto prípade nebude hroziť trestné stíhanie potenciálnemu podplácačovi.

"Človek, ktorý úplatok poskytne, je tiež trestne zodpovedný. To znamená, že je dobré konať už keď si niekto úplatok vyžiada a podať trestné oznámenie," vysvetľuje odborníčka na trestné právo Lucia Kurilovská.

Úplatky sú chybou systému, tvrdí Lipták:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy