Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Svetová sláva Fischera a Liptáka. Economist píše o korupcii na Slovensku
Zdielať na

Svetová sláva Fischera a Liptáka. Economist píše o korupcii na Slovensku

LONDÝN / O popredných slovenských lekároch Villiamovi Fischerovi a Petrovi Liptákovi píše aj prestížny britský týždenník The Economist. Nie však v súvislosti s ich lekárskymi výkonmi. Slovenskí lekári sa v článku týždenníka objavujú medzi lekármi, ktorí sa zverejnili v súvislosti s korupciou v zdravotníctve.

Viliamovi Fischerovi, jednému z najznámejších slovenských lekárov, kardiológovi, ktorý vykonal vôbec prvú transplantáciu srdca na Slovensku a dokonca kandidoval na prezidenta, venuje britský týždenník The Economist hneď prvé vety v článku o úplatkoch v zdravotníctve. 

"Tento prípad je príkladom problému korupcie, častokrát dedičstvo z čias komunizmu, ktorý trápi nielen Slovensko, ale väčšinu krajín strednej a východnej Európy," píše The Economist.

"V celom regióne nespĺňajú zdravotnícke inštitúcie požiadavky pacientov na rýchlu starostlivosť, a tak zamestnanci, aby zaplátali nedostatky, prijímajú dary takpovedic do vrecka," pokračuje týždenník.

SITA

Do spoločnosti Slovenska sa v článku dostalo napríklad Lotyšsko, kde ortopedický chirurg a exprezident Valdis Zatlers prijal od pacientov "finančné dary z vďačnosti", ale zabudol ich oznámiť daňovému úradu.

Rumuni uplácajú

Podľa prieskumu Európskej komisie z roku 2013 28 percent Rumunov a 21 percent Litovcov lekárom zaplatilo za ich výkon či ochotu. Priemer Európskej únie je päť percent. Napríklad Fíni sú podľa prieskumu zásadne proti úplatkom.

Až pätnásť percent Poliakov sa priznalo k úplatku v minulom roku. V deviatich z desiatich prípadov Poliaci podplácajú práve pre nevyhovujúcu zdravotnú starostlivosť.

Dokonca aj v Estónsku, ktorého zdravotnícky systém je príkladom transparentnosti, prišiel o prácu v roku 2011 riaditeľ jednej z nemocníc pre chabých 330 eur a fľašu koňaku.

Platby za zdravie

Obviniť z problému chamtivý zdravotnícky personál by bolo podľa týždenníka priveľmi jednoduché. "Ľudia sú často ochotní zaplatiť si za zdravie. V týchto platbách vidia logiku," cituje Economist profesora na Erasmus University v Rotterdame Stevena van de Walleho, ktorý študoval tento jav v rumunskom zdravotníctve.

Týždenník v tejto súvislosti dodáva, že Viliam Fischer si spravil problémy práve preto, že keď jeho pacientka zomrela, rodine podľa jej slov odmietol vrátiť úplatok.

Pozrite si reportáž o kauze Viliama Fischera:

Prestížny magazín v článku spomína aj iného slovenského lekára - Petra Liptáka a jeho vyjadrenie o tom, že dary, ktoré lekár dostáva, sú len "súčasťou prevádzkového rozpočtu".

"Ak chce slovenský lekár poskytovať kvalitnú starostlivosť, je to na úkor jeho platu," cituje Liptáka v závere článku Economist.

Peter Lipták sa vyjadril ku korupcii v zdravotníctve, jeho slová mnohých pobúrili. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy