Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Do ambulancie všeobecného lekára Petra Liptáka prišli policajti
Zdielať na

Do ambulancie všeobecného lekára Petra Liptáka prišli policajti

BRATISLAVA / Do ambulancie všeobecného lekára Petra Liptáka prišli v piatok policajti Protikoruopčnej jednotky a prehľadávali počítače. V tých mali podľa lekára pátrať po dôkazoch, ktoré majú dokazovať prípadnú korupciu. On však tvrdí, že nič také nikdy neurobil.

Doktor Lipták v čase zásahu neordinoval, na dvere ambulancie dal oznam, že z dôvodu kriminálneho vyšetrovania je ambulancia zatvorená.

"Ja to chápem ako určité spochybnenie právnej istoty v tomto štáte," povedal televízii JOJ.

Dodal, že policajti riešia legálne dary od pacientov a nezaoberajú sa sumou dva a pol miliardy eur zo systému verejného zdravotného poistenia, ktoré sa podľa neho strácajú.

Zápisník o záznamoch

Doktor Lipták v minulosti vyhlásil, že si do zápisníka vedie záznamy o daroch od pacientov. Práve ten je pre vyšetrovateľov z NAKA veľmi dôležitý. Lipták je presvedčený, že žiadny trestný čin nespáchal.

"Dary sa prijímajú podľa občianskeho zákonníka na základe ústnej zmluvy," hovorí Lipták.

Vyšetrovatelia začali s lustrovaním počítačov na základe povolenia, ktoré vydala prokuratúra. Podľa toho, čo sa na ňom píše, zaujímajú sa o údaje týkajúce sa vzťahu doktora Liptáka k jednotlivým pacientom a iným osobám, ktoré mu poskytli dary, alebo iné nenáležité výhody.

Nelegálny zásah

"Vzhľadom na realizáciu procesných úkonov sa vyšetrovateľ NAKA zatiaľ k prípadu bližšie vyjadrovať nebude," informuje hovorkyňa policajného zboru Denisa Baloghová.

Podľa niektorých právnikov však takýto zásah polície by mohol byť nelegálny práve preto, že vyšetrovatelia kopírovali obsah počítačov, v ktorých sa pravdepodobne nachádzajú nielen osobné údaje, ale aj citlivé informácie o zdravotnom stave pacientov, ktorí s vyšetrovaním nemajú nič spoločné.

"Zistili, že tu mám veľa údajov. Evidenciu si vediem od roku 1996," hovorí Lipták.

Téme sa venuje redaktorka Klaudia Suchomel-Guzová:

Slovenská lekárska komora (SLK) podľa slov jej prezidenta Mariána Kollára sleduje ,,pretrvávajúcu mediálnu kampaň zameranú na škandalizáciu doktora Petra Liptáka" so znepokojením. Postup polície však chápe ako nevyhnutný dôsledok politicky motivovaných trestných oznámení.

"Veríme, že keď sa postupom orgánov činných v trestnom konaní preukáže, že doktor Peter Lipták nespáchal trestný čin, média sa budú s rovnakou intenzitou venovať očisteniu jeho občianskeho a profesionálneho mena," povedal Kollár.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy