Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
O riaditeľoch budú rozhodovať starostovia, učitelia sú proti
Zdielať na

O riaditeľoch budú rozhodovať starostovia, učitelia sú proti

BRATISLAVA / Učitelia návrh, podľa ktorého by o voľbe riaditeľov škôl mali po novom rozhodovať starostovia, kritizujú. Samosprávy totiž chcú mať kontrolu nad peniazmi, ktoré do škôl posielajú. Učitelia sú však proti a hovoria, že do škôl sa takto dostane korupcia a rodinkárstvo.

Nový návrh dáva starostom väčšie právomoci rozhodovať o voľbe riaditeľov škôl. Ak sa im kandidát nepáči, môžu ho odmietnuť, a to hneď dvakrát po sebe. "Cítime za tým tlak straníckej politiky dostať sa do školskej samosprávy a rozhodovať z pozície sily," hovorí šéf školských odborov Pavel Ondek.

Samosprávy sa snažia získať väčší prehľad o peniazoch v školách.

"Dotkne sa to najmä rodičov, ktorí majú v školách svoje deti a prichádzajú o poslednú možnosť nejakým spôsobom ovplyvniť smerovanie a budúcnosť školy," myslí si zástupca slovenskej komory učiteľov Branislav Kočan.

Rodinkárstvo, korupcia

Zástupcovia škôl s novým návrhom nesúhlasia. Hovoria, že vďaka nemu by sa do vedení škôl mohli dostať cudzí ľudia, ktorí nepoznajú prostredie ani školské problémy.

"Tvorí sa priestor na mnohé veci ako je korupcia, rodinkárstvo," vymenováva Kočan.

Dnes si riaditeľa školy volí školská rada, zložená z učiteľov, rodičov aj ľudia nominovaných mestom, obcou alebo župou. A podľa učiteľov by to tak  malo aj zostať.

Kompromisný návrh

"Tento systém by sa mal meniť, pretože v rade školy sú zastúpené všetky zložky, ktoré sa v škole potýkajú a dennodenne riešia problémy," vysvetľuje zástupkyňa združenia samosprávnych škôl Alena Petáková.

Minister preto pripravil kompromisný návrh. Keď rada školy zvolí riaditeľa, s ktorým zastupiteľstvo nesúhlasí, môže ho odmietnuť a rada školy musí voliť riaditeľa nanovo. Toho by však už vedenie mesta či obce muselo vymenovať.

"Nemôže to slúžiť ako akési pole súťaže o to, kto si vie silou vynútiť to svoje riešenie," tvrdí minister školstva Juraj Draxler. O novele školského zákona budú poslanci hlasovať vo štvrtok.

Téme sa venuje redaktorka Klaudia Suchomel Guzová:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy