Jasno
15°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Deti sa v škôlke na Orave hrajú v otrasných podmienkach
Zdielať na

Deti sa v škôlke na Orave hrajú v otrasných podmienkach

DOLNÝ KUBÍN / V Pribiši pri Dolnom Kubíne trávia deti čas v škôlke z obyčajnej tenkej drevotriesky. Kúriť v nej musia v zime aj v lete. O pomoc už v minulosti požiadali ministerstvo školstva, no márne.

Tridsaťročná škôlka má už za sebou najlepšie časy, napriek tomu musí stále slúžiť. Približne dvadsať detí ju denne navštevuje.

"Počujeme, keď fúka, všetko sa kýve. Keď je teplo, sme tu ako v skleníku. V zime zas musíme byť v mikinách, lebo fučí cez okná,"
vysvetľuje riaditeľka škôlky Jana Zavoďančíková.

Aj počas teplých dní musia kúriť. "Kuchárka pred šiestou hodinou ráno zapína pece - vtedy je tu totiž len 6 až 7 stupňov," hovorí riaditeľka.

Ešte horšie to je v zime. "Teraz bola mierna zima, ale keby bolo mínus dvadsať stupňov, nemohli by sme tu ani fungovať. Strecha zas neudrží veľa snehu," hovorí riaditeľka.

Bez pomoci

Snažili sa už získať financie v minulosti od ministerstva školstva, márne.
Chcú teda zrekonštruovať starú budovu pod súčasnou škôlkou. "Na prestavbu potrebujem 150 tisíc až 200 tisíc eur," vyratúva starosta obce Rastislav Suroviak.

Pribiš je malá obec s malým obecným rozpočtom, takže ten pri rekonštrukcii veľmi nepomôže.

Ak ich nezachránia eurofondy alebo niektoré z ministerstiev, deti budú musieť aj na budúci rok navštevovať škôlku v dezolátnom stave.

Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy