Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Učitelia sa sťažujú na šikanu, budú mať vlastného ombudsmana
Zdielať na

Učitelia sa sťažujú na šikanu, budú mať vlastného ombudsmana

BRATISLAVA / Učitelia budú mať svojho ombudsmana. Bude riešiť podnety rodičov žiakov. Ministerstvo školstva sa touto myšlienkou zaoberá odvtedy, čo komora učiteľov zozbierala v rámci kampane Zberu strachu neuveriteľné príbehy zo školských lavíc.

Učitelia, ktorým sa riaditelia vyhrážajú, momentálne veľa možností nemajú. Nevedia, kto by im mohol pomôcť.

Za všetko hovoria skutočné príbehy učiteľov. "Riaditeľ si dával zaplatiť peniaze od učiteľov. Dával im odmeny a oni mu ich museli vracať," hovorí prezidentka Slovenskej komory učiteľov Mária Barancová.

Iní riaditelia sa pre zmenu snažia ovplyvniť známkovanie. "Akonáhle ten učiteľ nebude klasifikovať podľa predstáv riaditeľa, tak sa mu takisto vyhráža," dodáva Barancová.

Ak sa učiteľ spýta na rozdelené odmeny, niektorí riaditelia mu namiesto odpovede položia na stôl výpoveď.

"V materskej škôlke sa učiteľka snažila o to, aby bola zachovaná bezpečnosť detí. Nechcela, aby sa stále zvyšoval počet detí a nakoniec ju vyhodili," dáva ďalší príklad Barancová.

Úrad ombudsmana

V susednom Česku sa školským ombudsmanom stal bývalý minister školstva. Iba za prvé tri mesiace riešil vyše dvesto prípadov.

"Ministerstvo školstva vie o tom, že nie všetky vzťahy na školách sú ideálne. Zvažujeme preto zriadenie Úradu ombudsmana," uviedla hovorkyňa Beáta Dupáľová Ksenzsighová.

Kompetencie verejného ochrancu práv učiteľov ale zatiaľ jasné nie sú. "Školstvo nie sú len učitelia a riaditelia, ale i zriaďovatelia, žiaci a ich rodičia," dodáva hovorkyňa.

Učitelia ale vedia, čo by od ombudsmana potrebovali. "Mal by dávať návrh aj na odvolanie riaditeľa školy, pretože my to považujeme za hrubé porušenie pracovnej disciplíny," vysvetľuje Barancová.

Kedy sa Úrad ombudsmana zriadi, zatiaľ nie je zrejmé.

Verejného ochrancu práv budú mať aj učitelia. Otázne je kedy, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy