Jasno
15°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Socialistické vzdelávanie skrachovalo, profesori utekajú za hranice
Zdielať na

Socialistické vzdelávanie skrachovalo, profesori utekajú za hranice

CARACAS / Venezuela stratila mnoho mladých odborníkov, ktorí odišli za lepším ohodnotením do zahraničia a teraz stráca aj tých, ktorí ich učili. Z tridsiatich dolárov na mesiac vyžiť nevedia. Celá situácia tak začína negatívne vplývať na kvalitu vzdelávania v krajine.

Vysokoškolskí profesori v krajine sužovanej finančnou krízou, dávajú vo veľkom výpoveď. Nie sú schopní ani ochotní žiť z platov, ktoré doma zarobia - čiže asi z 30 dolárov za mesiac. 

Voľakedy zarábali dosť na to, aby si mohli kúpiť domy i autá a univerzity im platili vzdelávanie v zahraničí.

Za posledné desaťročie zvyšovali iba minimálne mzdy profesorov, v dôsledku čoho sa vyrovnali rozdiely v mzdách začínajúcich a skúsených učiteľov. Nakoniec tak všetci majú rovnako nízke platy.

Odliv mozgov

Z univerzít už odišli stovky profesorov a ich počet sa neustále zvyšuje. Počas posledných štyroch rokov skončilo viac ako 400 zo 7 tisíc profesorov, ktorí voľakedy učili na uznávanej Central University v Caracase. Niektorí si našli lepšie platené miesto v krajine, iní sa uchytili na univerzitách v zahraničí.

Odliv profesorov tak môže mať významný vplyv na kvalitu vzdelávania a výskumu v inštitúcii, ktorá zamestnávala odborníkov so vzdelaním získaným v zahraničí. Mnohí aj teraz odchádzajú študovať do zahraničia, no domov sa už nevracajú.

"Dôsledky pocíti nasledujúca generácia," myslí si profesor biológie Pedro Rodriguez, ktorý vyučuje na univerzite v americkom Chicagu. Jeho domovská univerzita je Central Univerzity a on vážne rozmýšľa, či sa do krajiny vôbec vráti.

Ignorancia kompetentných

Ministerstvo školstva na opakované výzvy nereaguje a k celej veci sa nevyjadruje.

Profesori tvrdia, že jednoducho nedokážu vyžiť z platov, ktoré im vláda ponúka. Zdôrazňujú, že sú unavení z toho, ako kompetentní ignorujú ich požiadavky, ktoré poškodzujú Central University, ale aj iné inštitúcie, ktoré boli voľakedy tým najlepším, čím sa mohla krajina v súvislosti so systémom vzdelávania pochváliť.

Šestnásťročná socialistická revolúcia, ktorú zahájil už zosnulý prezident Hugo Chavez, vyhovela skôr "revolučným univerzitám" ponúkajúcim bezplatné vzdelanie tisícom študentov, ktorí by ju inak navštevovať nemohli.

Medzitým autonómnym inštitúciám venovali minimum pozornosti a škrtili im rozpočty. Tieto inštitúcie sú, rovnako ako tie revolučné, zadarmo. Ale navštevovať ich môžu len tí najlepší študenti.

"Univerzitní profesori začali s masívnymi výpoveďami v roku 2010, keď vláda zmrazila mzdy a profesorov nechala napospas inflácii, ktorá je najvyššia na svete," vysvetľuje prezident asociácie profesorov na Central University Victor Marquez.

Najlepší profesori teraz zarobia 35 dolárov.

Trpia študenti

Táto situácia postihuje aj študentov, ktorí sa sťažujú, že predmety, ktoré chcú, nie sú v ponuke. "So školou to ide dole vodou a trpieť bude celý vzdelávací systém," myslí si študent chemického inžinierstva Hasler Iglesias.

"Nikdy by som mladému profesorovi neodporučila zostať tu a učiť," priznáva profesorka Isabel Carmona. Tá, ako mnoho iných, bola nútená nájsť si ďalšiu prácu.  Na Central University tak na plný úväzok momentálne pracuje už len 10 percent profesorov.

Ministerstvo školstva chce Slovákov pracujúcich v zahraničí prilákať naspäť domov. Absolventom prestížnych univerzít a vysokokvalifikovaným odborníkom s praxou ponúka finančnú návnadu. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy