Jasno
14°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Koniec slovenských docentov a profesorov v Čechách
Zdielať na

Koniec slovenských docentov a profesorov v Čechách

Zdroj: SITA

PRAHA / V Českej republike hrozí, že docentské a profesorské tituly získané na slovenských školách nebudú platiť. Dôvodom je nová zmluva o uznávaní rovnocennosti dokladov o vzdelaní vydávaných v Česku. Dokument podpísali premiéri oboch štátov.

Procedúra neexistuje

Predseda legislatívnej komisie Rady vysokých škôl (RVŠ) Marek Hodulík upozornil, že ľudia s titulmi docent a profesor by už nemohli byť garantmi oboru pre získanú akreditáciu. V niektorých prípadoch by to mohlo znamenať zánik odborov.

V novej zmluve nie sú jasne stanovené české názvy slovenských titulov. Docenti a profesori, ktorí získali titul na slovenských univerzitách, by nemali ako uplatniť svoje vzdelanie.

Akreditačné konanie

Podľa štandardov Akreditačnej komisie musí byť garantom študijného programu docent alebo profesor, ktorý je akademickým pracovníkom vysokej školy. Ak by garant kvôli novej zmluve prišiel o titul z pohĺadu českého práva, musel by to nahlásiť Akreditačnej komisii. Tá by zahájila nové akreditačné konanie.

Na českých vysokých školách sa vyučujú odbory, ktoré v minulosti existovali iba na Slovensku. Tituly docent a profesor nebolo možné na českých univerzitách získať.

Česko bez profesorky

Medzi inými je ohrozené aj štúdium ošetrovateľstva. "U nás sme mali iba špecializáciu. Profesorky, ktoré v tomto obore pôsobia, získali titul na Slovensku. Žiadna profesorka, ktorá by získala titul v Česku, nie je," upozornil Hodulík.

Problémy, ktoré môže nová zmluva spôsobiť, trápia Univerzitu Tomáša Baťu v Zlíne, Univerzitu Palackého v Olomouci a Veterinárnu a farmaceutickú univerzitu v Brne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy