Polojasno
14°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Profesori študentov nudia teóriou, chýba prax!
Zdielať na

Profesori študentov nudia teóriou, chýba prax!

BANSKÁ BYSTRICA / Nezáživné prednášky, nedostatok praxe a učebníc. To sú nedostatky, na ktoré sa sťažujú študenti vysokých škôl po celom Slovensku.

Narazia na tvrdú realitu

Hoci majú študenti vedomosti nabifľované, pri nástupe do zamestnania narazia na tvrdú realitu. Aj toto pokladajú študenti za chybu slovenského školstva. "Všetko je to teoretické, ale v praxi nám to umožnené nebolo vidieť," hovorí František, študent práva.

"Prepojenosť s firmami chýba," myslí si Lucia, ktorá študuje na pedagogickej fakulte. "Nemáme finančné možnosti zabezpečiť to. Vieme, že je toho málo," hovorí rektorka UMB Beata Kosová.

Študenti zaspávajú na hodinách

Ďalším problémom sú nezaujímavé, nudné prednášky. Vyučujúci takpovediac iba rozpráva pričom študentom chýba, že ich nezapája do dialógu. "Monológ vyučujúceho. Zaspávajú tam na hodinách, to by som rada zmenila," uviedla Katarína z humanitnej fakulty.

Vedenie univerzity sa to snaží zlepšiť zavedením anonymných dotazníkov, kde študenti po skončení semestra hodnotia vyučujúcich. "Robíme hodnotenie. Teraz sme mali až 5 000 vyplnených dotazníkov," dodáva rektorka UMB.

Problémom asi všetkých slovenských univerzít je nedostatok vysokoškolských učebníc. Čo však banskobystrickí študenti vítajú je rodinný prístup pedagógov pri riešení problémov. Univerzita sa môže pochváliť aj ocenením európskej komisie za projekty v sociálno humanitných vedách. "V tejto oblasti sme najlepší," hovorí rektorka UMB Beata Kosová.

Téme sa venuje reportérka Katarína Kováčiková. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články