Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Študenti: Učíme sa zbytočné poučky, chýba nám prax!
Zdielať na

Študenti: Učíme sa zbytočné poučky, chýba nám prax!

PREŠOV / Prečo sa ani jedna slovenská univerzita nedostala do zoznamu 800 najlepších na svete? K slovu sa dostali aj študenti Prešovskej univerzity.

Univerzita sa vraj snaží výučbu zmodernizovať

Vysokoškolské fakulty v metropole Šariša fungujú pod značkou Prešovskej univerzity od roku 1997. Súčasným študentom prekáža najmä málo praxe a pochopenie nemajú podľa nich ani s množstvom zbytočného učiva. 

Poučky, poučky a samé poučky. Prebdené noci pre množstvo učiva len, aby si ho študenti zapamätali pre jednu konkrétnu chvíľu - to prekáža asi každému, koho sme oslovili.

Prešovská univerzita nám poskytla písomné stanovisko. Píše sa v ňom, že podľa nej by sa mal zmeniť aj systém štátnych skúšok. "Vedenie Prešovskej univerzity presadzuje postupný odklon od tradičného spôsobu vyučovania smerom k tvorivému vyučovaniu a chystáme aj systémovú zmenu štátnych skúšok, na ktorých bude dôraz položený na náročnú obhajobu záverečných prác." 

"Študenti už doteraz mali a majú možnosť vyjadriť sa ku kvalite vyučovania a vyučujúcich formou anonymnej ankety alebo prostredníctvom svojich zástupcov v akademických senátoch," povedala hovorkyňa Prešovskej univerzity Kamila Urmaničová.

Študenti sa sťažujú na prístup pedagógov

Študentom prekážajú i také veci, ako je prístup pedagógov. Ale dôležité je podľa nich i to, že rovnako ako študent nemôže pedagóg vyučovanie len tak ignorovať. Vedenie univerzity je presvedčené, že robí maximum aj pre zabezpečenie praxe.

Zodpovednosť za uplatnenie sa po škole v reálnom živote vidí aj na pleciach samotných študentov. Podľa nich je aktívny ten študent, ktorý bol aktívny aj na škole.

Téme sa venuje reportér Vladimír Jurek. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy