Skoro jasno
22°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Za biedou slovenského školstva sú nielen peniaze
Zdielať na

Za biedou slovenského školstva sú nielen peniaze

BRATISLAVA / Už niekoľko dní sa diskutuje o tom, ako hlboko padlo slovenské vysoké školstvo vo svetovom rebríčku kvality. Naše univerzity zostali ďaleko za tými v okolitých krajinách. Zisťovali sme teda priamo na fakultách, prečo to tak podľa nich je. Ako prvú sme načali momentálne najlepšiu fakultu - matematiky a fyziky v Bratislave.

Veľa študentov odchádza do Čiech

V rebríčku fakúlt v rámci Slovenska v minulom roku získala prvenstvo Fakulta matematiky, fyziky a informatiky. Práve preto sme ju oslovili ako prvú s otázkou, čo chýba tejto fakulte a slovenským vysokým školám, aby sa mohli vyrovnať zahraničným.

"Veľa študentov chce ísť do Čiech, lebo tam majú aj lacnejšie podmienky. Sú tam využité tie peniaze od štátu, nie ako tu, niekomu do vrecka," hovoria študenti. Podľa študentov, slovenským školám by výrazne pomohlo, keby sa predmety učili v cudzom jazyku.

Chýba tu kontakt študentov s praxou

Takisto si myslia, že naše školy sú príliš odtrhnuté od praxe. "Čo sa týka praxe učiteľov, tam nevidím problém, ale kontakt študentov s praxou," tvrdia vysokoškoláci. Podobne ako iné, ani táto nedokáže udržať a získať si schopných mladých ľudí do svojho tímu.

Medzi učiteľmi chýbajú ľudia s podnikateľským duchom, manažéri, ktorí by dokázali zapojiť školu do praktického života a pritiahnuť peniaze.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER!

ISIFA/mafra

Súvisiace články

Najčítanejšie správy