Skoro jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Slovenské univerzity mimo 800-ky? Môžu za to webstránky
Zdielať na

Slovenské univerzity mimo 800-ky? Môžu za to webstránky

BRATISLAVA / Minister Čaplovič sa chystá rušiť detašované pracoviská vysokých škôl! Ich úroveň je podľa neho mizerná a nepridala nám ani v rebríčku 800 najlepších univerzít, do ktorého sa tie slovenské ani len nedostali. Na katastrofálne umiestnenie má na druhej strane rezort školstva svoje vysvetlenie. Za všetko vraj môžu webové stránky...

Nedostali sme sa medzi 800 naj škôl

Minister školstva Dušan Čaplovič chce zrušiť čo najviac detašovaných pracovísk. Sú vraj zlé a nedokážu študentov dosť naučiť. "Žiadne detašované pracovisko nemôže byť také dobré ako materské pracovisko," domnieva sa Čaplovič.

Ich vybavenie je vraj mizerné a často nemajú ani dostatok učiteľov. A veru máme čo zlepšovať, keďže ani jedna zo slovenských univerzít sa nedostala ani len medzi 800 najlepších.

Hovorí o tom rebríček QS World University Rankings. Menej vraj v tomto prípade môže byť viac. S rušením detašovaných pracovísk tak nemajú problém výnimočne ani odborári. "Vyučovanie sa má na vysokých školách vykonávať v sídle školy. Detašované pracoviská by prakticky nemali existovať," tvrdí Miroslav Haban, školský odborár pre VŠ.

"Ak prejde akreditácia tak ako si to predstavujeme, tak mnoho detašovaných pracovísk zanikne," hovorí minister školstva.

Za všetko môžu webstránky

Na druhej strane za katastrofálne umiestnenie našich univerzít vraj môžu ich webové stránky. Dobre počujete, internetové stránky škôl vraj zaspali dobu. A práve odtiaľ čerpali informácie tí, ktorí zostavovali rebríček.

"Ak by všetky tieto informácie boli zverejnené na všetkých weboch našich univerzít, tak v tomto rebríčku mohli mať oveľa lepšie miesto," tvrdí Michal Kaliňák, hovorca ministerstva školstva. Zrušené detašované pracoviská spolu s kvalitným webom univerzít vraj dostanú naše školy na rovnakú štartovaciu čiaru s tými ostatnými.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Univerzita_Komenského_Bratislava

isifa.com - ilustračné foto

Súvisiace články

Najčítanejšie správy