Jasno
24°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Absolventi vysokých škôl si po novom nájdu prácu rýchlejšie
Zdielať na

Absolventi vysokých škôl si po novom nájdu prácu rýchlejšie

BRATISLAVA / Katastrofálnu nezamestnanosť absolventov vysokých škôl chce ministerstvo školstva opäť aktívne riešiť. Po celom Slovensku začínajú vznikať nové centrá, kde sa majú stretávať študenti so svojimi budúcimi zamestnávateľmi.

Má to pomôcť firmám aj študentom

Architekt dostane nákresy, programátor počítač. Firmy chcú dať študentom všetko, čo budú potrebovať, aby mohli pre nich robiť. "Chceme, aby študenti počas štúdia aktívne pracovali v odbore, ktorí študujú," hovorí Peter Plavčan zo sekcie vysokých škôl.

Už teraz totiž vzniklo na Slovensku popri univerzitách šesť takýchto centier v piatich mestách, kde sa majú študenti stretávať vo svojom voľnom čase. Stačí sa zahlásiť do systému a firmy už budú vedieť, kde si vás majú nájsť. Uspejú však len tí najlepší.

"Snažíme sa v malých úlohách, v malých projektoch vyriešiť firmám nejaký problém a tým pádom aj firma má niečo získané a študent má nejakú odbornú spôsobilosť," hovorí Peter Vrábel.

Ministerstvo vyčlenilo 40 000 eur

Ministerstvo školstva už vyčlenilo na tieto centrá 40 000 eur. Postupne by mali vzniknúť na všetkých univerzitách po celom Slovensku. Nie všetci však uspejú. U podaktorých sa to skončí len pri odbornej praxi, ale tí šikovní odídu rovno s pracovnou zmluvou.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy