Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zníženie DPH a automatické zlacnenie potravín? Je to otázne
Zdielať na

Zníženie DPH a automatické zlacnenie potravín? Je to otázne

BRATISLAVA / Súčasťou druhého vládneho balíčka je zníženie dane z pridanej hodnoty. Tá by mala klesnúť zo súčasných 20 na 10 percent. Zlacňovanie sa ale bude týkať len vybraných potravín od domácich výrobcov. Vzhľadom na zložitosť systému je preto otázne, či ho komerční spotrebitelia na svojej peňaženke vôbec pocítia.

Nárok nakupovať lacnejšie potraviny by od januára mali získať všetky skupiny Slovákov.

Zatiaľ ale nie je jasné, ako sa nižšia daň z pridanej hodnoty premietne do koncových cien vybraných výrobkov.

"Tie potraviny majú byť definované selektívne. To môže zvýšiť administratívnu náročnosť a objem daní, ktoré štát napokon vyberie," ozrejmil ekonomický analytik INESS Radovan Ďurana.

Dopad na štátny rozpočet

"Tu sa bude pohybovať dopad na štátny rozpočet vo výške 80 až 100 miliónov eur," uviedol premiér Robert Fico.

Konkrétny zoznam potravín premiér nepredstavil, no jeho návrh si vyslúžil kritiku.

"Avízo o znižovaní DPH vnímam ako predvolebný bonmot za peniaze daňových poplatníkov," uviedol analytik obchodu Ľubomír Drahovský.

Mlieko, mäso, chlieb

Vláda chce znížením dane z pridanej hodnoty oživiť spotrebu domáceho mlieka, mäsa a chleba. Možné to je ale len vtedy, ak budú splnené dve základné podmienky.

"Navrhovaný zoznam budú tvoriť len čerstvé potraviny, nie mrazené. Druhou podmienkou je, aby táto úprava DPH nepohltila samotný obchod," uviedla hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Janka Holéciová.

Už teraz hovoria zástupcovia o komplikáciách. Nie je totiž zatiaľ jasné, ako budú odlišovať zahraničné od domácich potravín a čerstvé od tých mrazených. "Obávam sa, aby z toho nebol chaos," dodal Ďurana.

Znížením DPH z 20 na 10 percent môžu zlacnieť potraviny. Analytici ale majú iný názor, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy