Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Diéty matiek sú pre bábätká nebezpečné. Môžu privodiť komplikácie
Zdielať na

Diéty matiek sú pre bábätká nebezpečné. Môžu privodiť komplikácie

BRATISLAVA / Počet mamičiek, ktoré dojčia svoje deti aspoň v prvých mesiacoch ich života, sa za posledné roky zvýšil. Lekári ale upozorňujú na problém, s ktorým sa v minulosti nestretávali - diéty matiek.

Mnohé mamičky údajne podľahli rôznym extrémnym diétam. Ich mlieko je tak pre bábätká nevyhovujúce.

"Opakovane sme zachytili problémy s hypovitaminózou nielen vitamínu D, ale i vitamínov B. Najčastejšou príčinou môže byť nesprávna životospráva mamičky," upozorňuje lekárka Ivana Letenayová.

Paleo diéta

Najpopulárnejšie podľa odborníčky sú vegetariánstvo, vegánstvo a iné alternatívne formy zdravej výživy. Obľúbená medzi mamičkami je i takzvaná paleo diéta.

Pre niektoré ženy sú diéty dlhodobým životným štýlom, iné sa chcú čo najskôr vrátiť na váhu pred otehotnením. Pre dieťa to ale vhodné nie je. Takéto stravovanie matky môže mať pre bábätko trvalé následky.

"Nepriberá, nerastie, nerastú mu kosti, zuby. Bábätká môžu byť bez chuti do jedla, čím môžu vzniknúť komplikácie," vyratúva Letenayová.

Nebezpečné toxíny

K tomu, aby ženy mali štíhlu postavu a ich dieťa bolo zdravé, stačí málo. "Samotné dojčenie obsahuje veľa tukov a veľa bielkovín. Tá váha pôjde sama dole. Cielené odtučňovanie je nevhodné, pretože z tukových zásob sa uvoľňujú toxíny," konštatuje Letenayová.

Diéty matiek sú pre bábätká nebezpečné, pozrite si chat z Novín o 17tej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy