Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
České hranice by mala strážiť polícia a armáda, vyhlásil prezident Zeman
Zdielať na

České hranice by mala strážiť polícia a armáda, vyhlásil prezident Zeman

PRAHA / Hranice Českej republiky by mali v súvislosti s utečeneckou krízou strážiť policajné hliadky v spolupráci s armádou. Vyhlásil to prezident Miloš Zeman, ktorého cituje na svojom internetovom portáli Český rozhlas.

Podľa Zemana spoločné hliadky polície a armády navrhuje zaviesť minister obrany Martin Stropnický. "Účelom armády, respektíve - ako navrhuje minister obrany - spoločných hliadok polície a armády, je zastavovať ilegálnych, zdôrazňujem, ilegálnych, imigrantov na hraniciach, a nie až vo vnútrozemí," povedal český prezident.

Zeman sa domnieva, že cez Česko by mohla viesť nová trasa utečencov smerujúcich na západ po tom, ako v iných európskych krajinách zaviedli obmedzenia na svojich hraniciach.

Hraničné kontroly

Šéf opozičnej Občianskej demokratickej strany Petr Fiala vyzýva českú vládu, aby podľa vzoru Nemecka či Rakúska takisto zaviedla dočasné kontroly na južných hraniciach. To však minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek zatiaľ nepovažuje za potrebné, uvádza ČRo.

České ministerstvo vnútra podľa ČRo deklarovalo pripravenosť obnoviť kontroly na hraniciach s Rakúskom, zatiaľ čo vicepremiér a minister financií Andrej Babiš takýto prístup kritizuje a trvá na tom, že by sa mali chrániť hlavne vonkajšie hranice Schengenu.

20-tisíc utečencov

Polícia v rakúskej spolkovej krajine Burgenland v priebehu pondelka zachytila 19 736 utečencov prichádzajúcich z Maďarska, čo predstavuje oproti predošlému dňu takmer dvojnásobný počet. Informovala o tom v utorok agentúra APA s odvolaním sa na zástupcu príslušného operačného štábu.

Podľa údajov APA prílev utečencov cez rakúsko-maďarskú hranicu v pondelok večer zosilnel a po 18-tej hodinu ju mohlo prekročiť až do 6-tisíc osôb. Očakávanie, že počas noci z pondelka na utorok dôjde k ďalšiemu zosilneniu, sa však zatiaľ nepotvrdilo.

Hrozba väzenia

Rakúske úrady rátajú s možným zhoršením situácie v pohraničí po sprísnení podmienok migrácie v Maďarsku, ktoré platí od dneška. Maďarské orgány odteraz hodnotia nezákonné prekročenie štátnej hranice ako trestný čin, za ktorý páchateľovi hrozia až tri roky.

V pondelok večer nasadila rakúska armáda v okolí hraničného priechodu Nickelsdorf 70 vojakov, ktorí tu majú pre utečencov postaviť 179 stanov. Každý z nich poskytuje miesto pre šesť alebo 12 osôb, informuje APA. Polícia v Nickelsdorfe predtým zrušila opatrenia, ktoré mali obmedziť prílev utečencov z Maďarska, aby zamedzila prípadným nepokojom.

Nemecko nezvláda nápor utečencov, a tak zavrelo hranice. K opatreniam pristúpilo aj Slovensko. Ministerstvo vnútra posilnilo ochranu našej hranice o 220 mužov. Hraničné priechody s maďarskom a rakúskom tak kontrolujú hliadky. Pozrite si reportáž Dáriusa Haraksina.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy