Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Tisíce vojakov na Slovensku. Cez naše územie prechádza americký konvoj
Zdielať na

Tisíce vojakov na Slovensku. Cez naše územie prechádza americký konvoj

BRATISLAVA / Americkí vojaci sa so svojou technikou už v pondelok budú presúvať po našich cestách. Je to súčasť vojenského cvičenia, aké Slovensko ešte nezažilo.

Celkovo štyritisíc vojakov, 650 kusov techniky. To je bilancia najväčšieho cvičenia v histórii slovenských ozbrojených síl. Začalo vo štvrtok a potrvá do druhého októbra.

Súčasťou cvičenia sú aj presuny vojakov aj techniky. Už od piatku sú tak americké jednotky v susednom Česku.

"Je to super, ľudia nám kývajú, my im tiež, máme sa skvelo," hovorí americký vojak Edward Patrick.

Opäť po pol roku

Kolóny amerických vojakov po pol roku opäť prechádzajú Českou republikou. S Tentokrát sa vyhýbajú veľkým mestám a pozornosti.

Noc  z nedele na pondelok Američania strávia vo Vyškove a v pondelok už prejdú Slovenskom. "Posedíme si v miestnej krčmičke, ochutnáme pivko, bude dobre," smeje sa Patrick.

Našu krajinu si ale veľmi neužijú. "O Slovensku toho veľa neviem, to je pravda," priznáva vojak Devin Coy.

Okolo vojenského presunu sa obyčajne veľké "haló" nerobí. O mnohých z nich sa tak ani nedozvieme, ak ich náhodou nezbadáme priamo na ceste.

234 tranzitov

"Tento rok bolo doposiaľ realizovaných 234 tranzitov cez územie Slovenska," informovala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

Aj v tomto prípade trasu kompetentní taja. Vieme len to, odkiaľ kam sa má konvoj dostať a že nepôjde 150 áut naraz.

"Musíme zabezpečiť podporu týmto jednotkám, zabezpečiť im logistickú podporu tak, aby mohol konvoj prejsť našim územím plynule," vysvetlil druhý zástupca veliteľa generálneho štábu ozbrojených síl Slovenskej republiky Pavel Macko.

Jedno obrnené vozidlo má hmotnosť takú, ako autobusy hromadnej dopravy v slovenských mestách. Za jeho cenu, by ste postavili 150 rodinných domov.

Pozor na kolónu

"Vstupujeme na územie Slovenska na hraničnom priechode Brodské a predpokladáme hladký prechod na diaľničnom prechode do Maďarska," vyhlásil Macko.

Nocovať budú v zariadeniach ozbrojených síl, teda v Kuchyni, alebo v Tureckom vrchu. Medzi autami v konvoji je 100 metrov.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy