Zatiahnuté
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Americkí vojaci s technikou dorazili do Česka
Zdielať na

Americkí vojaci s technikou dorazili do Česka

PRAHA / Hlavná časť amerického konvoja smerujúca na cvičenie Severoatlantickej aliancie v Maďarsku sa v nedeľu ráno priblížila k českej hranici. Konvoj bude Českom prechádzať do pondelka a následne sa presunie do Maďarska.

Prvá časť amerického konvoja, pozostávajúca z 20 armádnych vozidiel, prekročila hranice Českej republiky pri meste Rozvadov v okrese Tachov v Plzenskom kraji.

Na amerických vojakov čakali na hraniciach iba policajná hliadka a niekoľko novinárov. Na mostoch smerom na Plzeň stáli skupinky ľudí, ktorí si konvoj fotografovali a natáčali.

Stovky vojakov

V celom konvoji, ktorý prejde Českom postupne od nedele do pondelka, sa nachádza 150 vojenských vozidiel s približne 550 americkými vojakmi a rozdeľuje sa do šiestich kolón, medzi ktorými sa drží hodinový odstup. Vozy pôjdu po diaľniciach D5 a D1.

Príslušníci 2. jazdného pluku americkej armády sa s technikou z bavorského Vilsecku presúvajú na cvičenie s názvom Brave Warrior (Odvážny bojovník) do Maďarska.

Vojaci by mali  prespať v meste Vyškov a na Slovensko by sa mali začať presúvať v pondelok podvečer smerom na priechod Lanžhot v okrese Břeclav v Juhomoravskom kraji.

Už v uplynulom týždni pred touto hlavnou skupinou prešiel Českou republikou predsunutý tím, ktorý sa počas návštevy generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga zastavil v Prahe.

Americký konvoj prechádzal územím Českej republiky už na jar, vtedy sa vojaci vracali z Pobaltia na základňu v nemeckom Vilsecku.

Aj na Slovensku

Vojenské cvičenia Severoatlantickej aliancie za účasti 1800 vojakov zo siedmich krajín vrátane Slovenska sa budú od 14. do 21. septembra konať v Maďarsku.

Na cvičeniach  sa podľa štvrtkového oznámenia maďarského ministerstva vnútra zúčastnia vojaci z Chorvátska, Maďarska, Rumunska, Slovenska, Slovinska, Spojených štátov a Ukrajiny.

V Prahe sa už na jar stretli tri tábory americkej armády, ktoré prešli Českou republikou, aby demonštrovali jednotu síl NATO. Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy