Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Do Českej republiky prišiel americký konvoj. Vítali ho davy
Zdielať na

Do Českej republiky prišiel americký konvoj. Vítali ho davy

PRAHA / Do Českej republiky dorazil americký vojenský konvoj. Zvedavých naň bolo veľmi veľa ľudí. Ako prvá sa objavila časť, ktorá prešla cez hraničný priechod v Náchode. Druhá časť išla cez Bohumín. Tam ju pribrzdila porucha jedného z vozidiel Stryker.

Na hraničný priechod v Náchode prišlo prvých desať amerických vojenských vozidiel vrátane obrnencov Stryker krátko po desiatej hodine.

Najprv na nich čakali hlavne novinári, neskôr sa objavili i priaznivci a potom niekoľko odporcov s transparentmi, že USA sú najväčšími svetovými agresormi či s prianím, aby Česká republika ostala radšej neutrálna.

"Toto sú prvé protesty, s ktorými sme sa stretli,“ povedal portálu iDnes.cz dôstojník John Wollaston. Priaznivci však na cestách prevládali. 

Okolo cesty v Náchode ich boli stovky. Američanov vítali a fotili si ich. Prvá časť kolóny z Náchoda už došla do kasární v Pardubiciach, kde budú nocovať.

Bohumínský prúd mieri do Vyškova, kde prvé vozidlá po tretej vítali tri až štyri tisícky ľudí. V Harrachove ľudia na príjazd kolóny stále čakajú.

Celá armádna kolóna je rozdelená do troch prúdov a tie ešte na ďalšie tri časti. Je tomu tak preto, aby čo najmenej zaťažili dopravu. V rámci operácie nesúcej názov Dragoon Ride cez Českú republiku prejde okolo päťsto príslušníkov americkej armády so 115 kusmi techniky.

Jednotlivé prúdy sa spoja v pondelok v Prahe, kde si ľudia v utorok budú môcť pozrieť ich techniku. V stredu ráno bude kolóna pokračovať a cez hraničný priechod Rozvadov opustí republiku, informuje portál iDNES.cz.

Na mieste bol reportér Martin Krpač, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy