Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Operácia Star Dust, na Lešti pri Zvolene sú Američania
Zdielať na

Operácia Star Dust, na Lešti pri Zvolene sú Američania

LEŠŤ / Vo výcvikovom stredisku Lešť pri Zvolene sú americkí vojaci. A to v rámci cvičenia Star Dust. Príslušníci špeciálnych jednotiek počas dvoch týždňov skúšajú aj spoluprácu s príslušníkmi slovenských ozbrojených síl. Témou je terorizmus či postup proti pašerákom.

Vojaci cvičia v mimoriadne náročných podmienkach, tvrdí armáda. "Je tu elita ozbrojených síl, tomu zodpovedá aj náročný výcvik," uviedol zástupca náčelníka generálneho štábu Pavel Macko.

Americkí príslušníci špeciálnych síl priviezli na Slovensko aj legendárny vrtuľník Black Hawk. Ten preváža na misiách aj Slovákov.

"Vrtuľník sme odskúšali v operáciách. Lietame na nich v Afganistane," uviedol veliteľ našich špeciálnych jednotiek Ľubomír Šebo.

Príslušník amerických ozbrojených síl počas výcviku:

Ministerstvo obrany SR

Náhrada za sovietske stroje

Naše ministerstvo obrany už prejavilo záujem o kúpu Black Hawkov. Deväť vrtuľníkov by malo nahradiť doteraz používané sovietske vrtuľníky Mi-17, ktorým sa končí životnosť.

Slovensko je pri ich údržbe odkázané na náhradné diely z Ruska. Ich dovoz môže byť aj vďaka sankciám problém.

Ukrajina? Je to len náhoda

Američania budú na strednom Slovensku do 13. marca. „Slovensko má výborné tréningové priestory a ponúkajú možnosť vojakom trénovať v reálnych podmienkach," povedal zástupca veľvyslanca USA Norman Scharpf. 

Americká vrtuľník Black Hawk na Lešti:

Ministerstvo obrany SR

Načasovanie prítomnosti amerických jednotiek nemá podľa rezortu obrany nič spoločné s napätou situáciou na východ od našich hraníc. "Toto cvičenie bolo vládou odsúhlasené, v žiadnom prípade nesúvisí so situáciou na Ukrajine," ubezpečuje ministerstvo.

Pozrite si reportáž z vojenského výcvikového priestoru Lešť:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy