Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ruský fotograf Andrej Stenin (†33) zachytil hrôzy vojny, potom zomrel
Zdielať na

Ruský fotograf Andrej Stenin (†33) zachytil hrôzy vojny, potom zomrel

BRATISLAVA / Andrej Stenin je vojnový reportér, ktorý fotografoval vojnové zóny v Sýrii, pásme Gazy, Egypte či Lýbii. Fotografoval aj na Ukrajine a bol rád, že sa vrátil. istý čas bol vyhlásený za nezvestného. Výstavu jeho fotiek si môžete pozrieť v Bratislave, následne aj v Skalici.

"Jeho umenie bolo v tom, že vedel zachytiť ľudskú emóciu," tvrdí spoluorganizátorka výstavy Donbas Lucia Bartošová. "Či už to bol smútok, radosť alebo utrpenie," dodala Bartošová. 

Na výstave sa nachádzajú fotografie zajatých a zranených ukrajinských vojakov ale aj trosky a obete zostreleného malajzijského lietadla.

Na fotke z mesta Šachťorsk je donbaský domobranec s ostreľovacou puškou. Jej sila je ale v prostredí, kde bol fotený. Domobranec sa nachádza modernej kuchyni.

Tri mesiace

Stenin pôsobil na Ukrajine tri mesiace. Dostal sa všade, kde sa dialo niečo dôležité. Aj do priamych bojov. Tie sa mu stali osudnými. Od 5. augusta 2014 bol nezvestný.

"Potvrdili sa informácie, že sa stal zajatcom národnej gardy. Ľudia po celom svete sa spojili a žiadali jeho oslobodenie," uviedla spoluorganizátorka výstavy Lenka Bartošová.

Telo v obhorenom aute

O pár dní sa na mieste bojov ukrajinskej armády a proruských separatistov pri meste Snižne asi 80 kilometrov od Luhanska našlo obhorené auto s tromi telami vo vnútri. Podľa testov DNA jedno z nich patrilo Andrejovi Steninovi.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články