Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Putin tvrdí, že vojnu neočakáva
Zdielať na

Putin tvrdí, že vojnu neočakáva

KYJEV / Ukrajinská armáda ohlásila ďalší tucet prestreliek a útokov na bojovej línii s proruskými separatistami. Porušovanie prímeria podľa Kyjeva bráni v sťahovaní ťažkých zbraní z frontu. Separatisti z útokov obviňujú armádu a tvrdia, že napriek tomu sťahujú svoju ťažkú výzbroj z frontu v súlade s plánom, ktorý predpokladajú mierové dohody z Minska.

Povstalci v noci na utorok dvanásťkrát ostreľovali pozície vládnych síl, uviedol denník Ukrajinská pravda s odvolaním na armádne velenie. "Najväčší počet prípadom porušenia pokoja zbraní sa odohral pri Debaľceve. Protivníci tu sedemkrát ostreľovali z diel dedinu Popasna a jednu obec Luhanske," uviedlo armádne komuniké.

Pri Donecku sa terčom povstaleckých diel podľa armády stali obce Opytne, Tonenka a Avdijivka. Protivník sa tiež snažil ovládnuť ukrajinské pozície pri bani Dutovská.

SITA

Pokračovali tiež útoky na obec Šyrokyne na mariupolskom predmestí. Po celej frontovej línií vraj stúpla i aktivita bezpilotných lietadiel nepriateľa.

Sťahujú delá

Povstalci naopak tvrdia, že sa počas noci šesťkrát stali terčom ukrajinskej paľby. Napriek tomu vraj pokračujú v sťahovaní svojich diel a raketometov.

"V súlade s podpísaným plánom sťahujeme techniku na vzdialenosť 50 kilometrov od línie dotyku z 19. septembra, naďalej ale nie z celého frontu, ale po úsekoch. Dnes sa to týka mesta Debaľceve, Horlivka, Doneck a Telmanove. So sťahovaním ťažkých zbraní sme začali už pred týždňom, ale robili sme to z vlastnej iniciatívy, mimo plán," povedal agentúre Interfax zástupca veliteľa doneckých separatistov Eduard Basurin.

Aj luhanskí vzbúrenci tvrdia, že ťažké zbrane vraj sťahujú od 17. februára, ale Ukrajina tak doteraz nerobí, a preto žiadajú o zvolanie takzvanej kontaktnej skupiny zloženej zo zástupcov Ukrajiny, Ruska, Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe a povstalcov.

SITA

vzbúrenci ale sťahovanie ťažkých zbraní len "simulujú", tvrdí ukrajinský analytik Dmytro Tymčuk, podľa ktorého sa povstalecké delá a raketomety presúvajp len z prednej línie do dobre zamaskovaných pozícií, v minimálnej vzdialenosti od frontu.

Súčasne vraj separatisti posilňujú ďalšie dodávky ruských zrabí, vrátane tankov a munície.

Moskva stále popiera priame zapojenie sa do ukrajinského konfliktu.

Najlepšia šanca

Generálny tajomník Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe Lamberto Zannier povedal, že prímerie, ktoré má platiť od 15. februára na východe Ukrajiny, "veľmi výrazne" znížilo intenzitu bojov, no naďalej dochádza k prestrelkám.

Dohodu z Minska ale považuje za najlepšiu šancu k ukončeniu konfliktu, ktorý si od apríla minulého roka vyžiadal vyše 5 300 mŕtvych. O situácií majú v utorok hovoriť v Paríži aj ministri zahraničných vecí Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny.

Na Ukrajine sa aj napriek dohodnutému prímeriu v Minsku stále bojuje:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy