Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Američania stiahli vojakov z Afganistanu, útočia však ďalej
Zdielať na

Američania stiahli vojakov z Afganistanu, útočia však ďalej

KÁBUL/WASHINGTON / Bojové operácie v Afganistane síce skončili už minulý rok, americkí vojaci tam ale stále bojujú. Útokov dokonca pribúda. Americkým vojakom majú pri operáciach pomáhať aj informácie, ktoré sa našli v počítači zabitého veliteľa Al-Káidy, Abu Bara al-Kuvajtího.

Americký prezident Barack Obama vyhlasuje, že vojna pre Američanov skončila, USA ale naďalej podnikajú v Afganistane útoky. Podľa denníka The New York Times útokov dokonca pribúda. V minulom roku malo údajne zahynúť najviac afganských vojakov, policajtov i civilistov. 

Denník vyspovedal viacerých amerických i afganských činiteľov. Tí pod podmienkou anonymity potvrdili narastajúci počet útokov USA v Afganistane.

"Sme si vedomí toho, že protiteroristické operácie ostávajú súčasťou našej misie v Afganistane," vyhlásil hovorca Pentagonu John Kirby. "Vykonávame tieto operácie preto, aby sme odstránili hrozby pre naše jednotky, našich partnerov a naše záujmy," dodal.

Vojna pokračuje

"Všetko sa deje tajne," vyhlásil bývalý afganský bezpečnostný úradník. "Oficiálna vojna Američanov skončila. Tajná vojna však stále pokračuje. A bude to horšie," tvrdí.

Od začiatku roku americké jednotky niekoľkokrát ospravedlňovali zásah v Afganistane, naposledy dvakrát minulý týždeň.

SITA

V sobotu koalícia vyhlásila, že uskutočnila útok, ktorého výsledkom sú dvaja mŕtvi. Údajne chránili vlastné jednotky.

O dva dni neskôr sa tiež cítili ohrození, preto zaútočili opäť. Výsledok je osem mŕtvych v helmandskej provincii na juhu krajiny. Američania ani Afganci totožnosť mŕtvych neprezradili. Zahynúť tam mal i Abdul Rauf Khadim, bývalý veliteľ Talibanu väzeň z Guantanáma, ktorý nedávno vyhlásil vernosť hnutiu Islamský štát. 

Informácie od teroristu

Američania sa podľa New York Times spoliehajú i na informácie z notebooku veliteľa Al-Káidy Abu Bara al-Kuvajtího. Toho mali Američania spoločne s Afgáncami zabiť minulý rok na afgansko-pakistanskej hranici.

V dome, kde sa skrýval, následne našli jeho osobný počítač. Tam vraj ukrýval informácie o operáciach Al-Káidy na oboch stranách hranice.

SITA

Podľa Američanov sú tieto informácie podobne cenné, ako tie, ktoré obsahoval počítač Usámu bin Ládina, ktorého zabili v roku 2011.

Pozrite si časť príhovoru Baracka Obamu :

Súvisiace články

Najčítanejšie správy