Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
USA pridali na zoznam teroristov nemeckého rapera
Zdielať na
Zahraničie

USA pridali na zoznam teroristov nemeckého rapera

WASHINGTON/BERLÍN / Spojené štáty americké doplnili do svojho zoznamu teroristov bývalého nemeckého rapera, ktorý pôsobil pod menom Deso Dogg. Dôvodom je jeho prepojenie s radikálnym hnutím Islamský štát (ISIS).

Podľa amerického ministerstva zahraničných vecí tridsaťdeväťročný exraper, vlastným menom Denis Cuspert, momentálne vystupuje ako Abu Talha al-Almani.

Do extrémistickej skupiny, terajšieho ISIS, mal vstúpiť v roku 2012 a zároveň sľúbiť vernosť jej lídrovi.

Objavil sa i v niekoľkých propagandistických videách džihádistov. To najnovšie pochádza z novembra minulého roku a Cuspert na ňom drží odťatú hlavu,

Vitajte v mojom svete

Tajné služby ho majú na muške už dlho. Nemecká vláda ho totiž vyšetruje pre vojnové zločiny, ktoré mal spáchať v Sýrii.

V septembri minulého roku nemecké úrady zhromaždili 25 stranovú analýzu týkajúcu sa radikalizácie berlínskeho rodáka. Vtedajší Deso Dogg vo svojom videu "Wilkommen in meiner Welt" (Vitajte v mojom svete) z roku 2007 poukázal na proces radikalizácie v Nemecku.

Twitter

Vtedy sa mal stať prívržencom saláfistickej odnože islamu. Rýchlo získal popularitu ako radikálny kazateľ, ktorý sa usiloval regrutovať bojovníkov pre Islamský štát.

"Za niekoľko rokov sa vypracoval na dobre známeho nemecky hovoriaceho demagóga ozbrojeného džihádu," píše sa v správe.

Nejasný osud

Získavanie bojovníkov pre ISIS by malo byť jeho úlohou dodnes. Niektoré správy však hovoria o tom, že Cusperta v Sýrii zranili, dokonca sa špekuluje aj o jeho smrti. Americké ministerstvo zahraničných vecí ale predpokladá, že je stále nažive.

Pozrite si video Deso Dogga Wilkommen in meiner Welt:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy