Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Slovensko čaká veľké americké cvičenie
Zdielať na

Slovensko čaká veľké americké cvičenie

BRATISLAVA / To, že Slovensko bude mať nové vrtuľníky priamo zo Spojených štátov, je dnes už viac ako isté. Myslí si to vojenský expert. Jeho slová potvrdzuje fakt, že nákup potvrdili už aj Američania. O dobrých vzťahoch svedčí aj to, že na Slovensku už na budúci týždeň začnú cvičiť desiatky elitných vojakov americkej armády.

Vrtuľníky z Ameriky budú s najväčšou pravdepodobnosťou už onedlho lietať nad našimi hlavami. Slovensko je totiž o krok bližšie k ich nákupu. Podľa správ spoza veľkej mláky už Američania potvrdili, že do obchodu so Slovákmi pôjdu. Hovorí o tom americký server Defence news.

O 150 miliónov viac

"Nákup prostredníctvom FMS musí schváliť kongres. Až po tom môžu o obchode rokovať obe vlády," vysvetľuje Daniela Capáková z tlačového odboru ministerstva obrany.

Mimoriadne zaujímavou položkou, o ktorom článok hovorí je obstarávacia suma. Kým doteraz ministerstvo hovorilo o 300 miliónoch dolárov. Obranný server odhaduje sumu nákupu na 450 miliónov dolárov.

Výborná kvalita

"Zverejnená suma, ktorá bola odsúhlasená americkou vládou, je maximálny rámec pripravovaného FMS programu, ktorý bol predložený na schválenie príslušnému výboru kongresu," hovorí Capáková.

"Počkajme si ešte na záverečné čísla, koľko to bude stáť, ale vo všeobecnosti pokiaľ ide o nákup cez FMS fondy spojených štátov, tak by to mala byť rozumná cena za výbornú kvalitu," myslí si analytik Jaroslav Naď.

Cvičenie v Lešti

Kým bude Slovensko čakať na americké vrtuľníky, vojaci amerických špeciálnych jednotiek sa u nás objavia už budúci týždeň. Plánujú totiž cvičenie.

"Spoločné cvičenie slovenských a amerických špeciálnych síl začne budúci týždeň a  potrvá do polovice marca. Bude prebiehať v centre výcviku Lešť," informuje Capáková.

Redaktor Samuel Migaľ vie viac:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy