Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slovensko zaplatí za nové vrtuľníky menej, sľubuje Glváč
Zdielať na

Slovensko zaplatí za nové vrtuľníky menej, sľubuje Glváč

BRATISLAVA / Deväť vrtuľníkov, ktoré plánuje nakúpiť ministerstvo obrany pre ozbrojené sily, bude stáť podľa šéfa rezortu Martina Glváča omnoho menej ako medializovaných 300 miliónov eur.

Glváč o plánovanom nákupe informoval parlamentný brannobezpečnostný výbor. Ministerstvo pripravuje materiál pre rokovanie Bezpečnostnej rady a vlády.

"Cena je oveľa nižšia, ako bolo medializované. Suma 300 miliónov eur bola rámcová. Vrtuľníky sú omnoho lacnejšie. Z toho zostáva na Slovensku 45 miliónov eur ako DPH," povedal minister.

Záujem aj o trenažér

Glváč chce podklady pripraviť na rokovanie Bezpečnostnej rady, ktorá zasadne 28. januára. Tá by mala rozhodnúť, či je nákup pre Slovensko výhodný.

Nákup vrtuľníkov podlieha aj schváleniu Kongresu USA. Dovtedy musí SR splniť všetky požiadavky a zadať špecifikáciu. Podľa Glváča chce Slovensko servis pre tieto vrtuľníky robiť samo.

Uchádzame sa aj o trenažér na kupované vrtuľníky, pričom Glváč chce zapojiť do jeho výroby naše firmy. Išlo by o prvý takýto trenažér v Európe.

Pozrite si priloženú reportáž:

Splnia naše podmienky?

Na tom, že Slovensko potrebuje obnoviť multifunkčné vrtuľníky, je podľa poslanca NR SR Martina Fedora zhoda.

"Predmetom diskusií je spôsob, ktorý zvolí vláda. Dôležité je, či máme s čím porovnávať ponuku, ktorú SR dostala. Druhým kritériom je, čo z toho bude mať slovenský zbrojársky priemysel. Či nedokážeme využiť niečo aj preň. Aby sme sa nesprávali ako bohatí arabskí šejkovia, ktorí si vyberajú z regálov, čo sa im páči najviac. Konanie vlády tomu nasvedčuje," vyhlásil Fedor.

Každá vláda sa snaží podľa neho získať z takých nákupov aj pre vlastný zbrojársky priemysel. Keďže Slovensko hľadá multifunkčné vrtuľníky, vláda by mala zistiť, aké iné vrtuľníky nám dokážu splniť naše podmienky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy