Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Američania tiahnu Českom, demonštrujú silu NATO
Zdielať na

Američania tiahnu Českom, demonštrujú silu NATO

PRAHA / V Prahe sa stretli tri tábory americkej armády, ktoré prešli Českou republikou, aby demonštrovali jednotu síl NATO. V utorok majú vojaci voľno na odpočinok a mierne opravy techniky. Záujemcovia tak na vlastné oči mohli vidieť nielen amerických vojakov ale aj ich vojenské vozidlá.

Americký konvoj prišiel do Česka už v nedeľu. Ľudia vojakov, ktorí sa z Pobaltia vracajú do Nemecka, vítali všade, kde sa dalo - na hraničných priechodoch i pri cestách.

Ich prejazd skomplikovala nehoda kamiónu aj technické problémy na jednom z vozidiel.

Stovky ľudí, ktorí sa na vojakov a ich stroje prišli pozrieť, to ale neodradilo a neprekážal im ani hustý dážď. Mnohí sa objavili s vlajkami USA, NATO či Európskej Únie.

Deň otvorených dverí

Ruzyňská kasáreň návštevníkom v utorok ponúkla pohľad, aký sa len tak nevidí. Vďaka dni otvorených dverí im priblížila život v americkej armáde. 

Objavili sa tu malí i veľkí fanúšikovia armády USA, znalci vojenskej techniky, ktorí sa prišli pozrieť na slávny obrnený transportér Stryker alebo sa len porozprávať s americkými vojakmi.

Pozrieť sa prišiel aj český premiér Bohuslav Sobotka či minister obrany Martin Stropnický.

SITA

Pokochať sa mohli asi stovkou vojenských vozidiel, ktoré sprevádzalo asi päťsto amerických vojakov.

Česť z nich sa vydala do Plzne, kde si uctila pamiatku svojich predchodcov, ktorí zahynuli pri oslobodzovaní Československa v roku 1945.

Podpora NATO

K prejazdu amerického konvoja Českou republikou sa vyjadril aj vrchný veliteľ spojeneckých síl NATO v Európe, americký generál Philip Breedlove na návšteve v Rumunsku.

SITA

Konvoj je podľa neho spôsobom, ako spojencov uistiť o podpore NATO a zároveň preveriť vojenské schopnosti, ktoré nie sú bežne využívané.

Hŕstka odporcov

Nie všetci návštevníci boli z prítomnosti prílušníkov americkej armády nadšení. Vyjadriť nesúhlas s prejazdom amerického konvoja cez Česko prišli k ruzyňským kasárňam vyjadriť asi dve desiatky ľudí.

Pozrite si reportáž priamo z Prahy:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy