Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Invázia spojeneckých vojsk. Slovenskom prejde americký vojenský konvoj
Zdielať na

Invázia spojeneckých vojsk. Slovenskom prejde americký vojenský konvoj

BRATISLAVA / Slovensko už o niekoľko dní zažije inváziu spojeneckých vojsk. Nepôjde o rekonštrukciu udalostí z augusta 1968, ale o skutočnú vojenskú operáciu. Naše cesty sa zaplnia americkou technikou a vojakmi. Konvoj sa ale cez naše územie len presunie na cvičenie do Maďarska.

Presný termín presunu amerických vojakov ešte nie je známy. Mal by sa ale  uskutočniť medzi 12.-19. septembrom. Veľkosť konvoja bude zodpovedať zmenšenému práporu.

"Čo činí okolo 500 ľudí a môže to mať 100-150 kusov techniky,"
potvrdil náčelník generálneho štábu ozbrojených síl Milan Maxim.

Reálne prostredie

 Presun bude súčasťou dosiaľ najkomplexnejšieho cvičenia na našom území Slovenský štít, ktoré potrvá vyše troch týždňov a zapojí sa doň okolo štyritisíc vojakov. Na cestách tak budeme môcť stretnúť aj vojakov z Česka, Poľska, Maďarska, ale aj Nemecka a Turecka.

"Výsledkom je schopnosť overiť si v reálnom prostredí, ako vieme takúto situáciu zvládnuť," vysvetlil minister obrany Martin Glváč.

Americké jednotky by sa mali po slovenských komunikáciách presúvať kolesovou technikou. Obavy z poškodenia našich ciest takýmito strojmi preto nie sú na mieste.

Dopravné obmedzenia

V septembri sa tak treba pripraviť na dopravné obmedzenia. Ministerstvo obrany v tejto súvislosti žiada verejnosť o pochopenie.

"Inak, ako takouto formou tieto spôsobilosti cvičiť nemôžeme," vysvetlil Glváč.

"S týmto presunom súhlasila aj vláda Slovenskej republiky, čo je nevyhnutný predpoklad na to, aby sa takéto presuny realizovali," povedal riaditeľ CENAA Róbert Ondrejcsák.

Vojaci i tanky

Súčasťou konvoja, ktorý prejde z Nemecka približne 700 kilometrov, budú najmä transportéry Stryker.

Keďže v našich podmienkach ide o ojedinelú udalosť, nie je vylúčené, že Slováci sa budú môcť s americkými vojakmi a ich technikou aj odfotiť.

"Je to otvorené, nie je to utajené, môže verejnosť vidieť a stretnúť sa s vojakmi,
"
informoval Maxim.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy