Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Maďarský parlament rozhodol o možnosti nasadenia armády proti migrantom
Zdielať na

Maďarský parlament rozhodol o možnosti nasadenia armády proti migrantom

BUDAPEŠŤ / Poslanci maďarského parlamentu schválili novely zákonov o obrane a polícii, v zmysle ktorých bude v terajšej situácii migračnej krízy možné nasadiť na hraniciach aj armádu. Za návrh vyžadujúci dvojtretinovú väčšinu hlasovalo 151 poslancov vládneho bloku Fidesz a KDNP, ale aj opozičného ultrapravicového Jobbiku, informovala agentúra MTI.

Proti návrhu hlasovalo 12 poslancov, 27 sa zdržalo. Podľa schválených noviel majú vojaci v čase krízovej situácie vyvolanej masovou migráciou podobné právomoci ako policajti.

Môžu napríklad legitimovať, zadržať a predviesť osoby, kontrolovať vozidlá a šatstvo, môžu sa zúčastňovať na opatreniach týkajúcich sa cudzineckej agendy alebo kontrolovať cezhraničnú premávku.

Donucovacie prostriedky

Vojaci budú môcť pri plnení uvedených úloh používať aj donucovacie prostriedky, ktoré spôsobia poranenia. Tieto však nesmú smerovať k vyhaseniu života, s výnimkou prípadov útokov, kde takáto možnosť nie je.

V prípade vojakov - rovnako ako u policajtov - nebude použitie gumených projektilov, pyrotechnických prostriedkov, slzotvorného plynu a siete na zadržanie osôb kvalifikované ako použitie strelnej zbrane. Ďalšie možnosti príslušníkov armády v súvislosti s ochranou hraníc a odhaľovaním teroristických činov sa podľa schválených noriem týkajú zahraničnej výzvednej činnosti v spolupráci s tajnými službami, vrátane vyhľadávania a odhaľovania prevádzačov.

Užšia spolupráca orgánov

Vojaci budú ďalej môcť v krízovej situácii uzatvárať územia, nevpúšťať do nich ľudí a nariaďovať opustenie týchto území. Podobne ako polícia budú aj príslušníci ozbrojených síl môcť v súlade s normami platnými pre políciu robiť obrazové a zvukové záznamy.

Predkladatelia návrhu noviel zmeny zdôvodnili tým, že migračná kríza si vyžaduje užšiu spoluprácu orgánov na ochranu štátnych hraníc a v čase krízy aj nasadenie armády do niektorých ochranných úloh.

Na hranici medzi Maďarskom a Chorvátskom pribudli základy nového plota, ktorý má chrániť našich južných susedov pred prívalom utečencov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy