Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vyberať si z utečencov, ktorí prídu na Slovensko, si budeme my
Zdielať na

Vyberať si z utečencov, ktorí prídu na Slovensko, si budeme my

BRUSEL/BRATISLAVA / Schválenie kvót napriek nášmu nesúhlasu šokovalo viaceré krajiny, ktoré neboli proti. Premiér Robert Fico vyhlásil, že takémuto diktátu Bruselu sa odmieta podvoliť.

Počas nasledujúcich dvoch rokov si Európa prerozdelí 120 000 utečencov. Slovensko by v prvej fáze malo prijať 190 migrantov z Talianska a 612 z Grécka. Spolu tak na Slovensko príde 802 ľudí.

"Slovensko si bude môcť zadefinovať svoje priority, bude si môcť zadefinovať profesie, ktoré potrebuje na svojom trhu práce, jazykové profily, kultúrne či rodinné väzby," ozrejmuje hovorca Zastupiteľstva Európskej komisie na Slovensku Andrej Králik.

Rozdelenie podľa potreby

Ak Slovensko bude potrebovať lekárov, budeme si brať doktorov. Keď Nemecko murárov, tam pôjdu murári. Ak Švédi budú chcieť stolárov, tak si zoberú stolárov.

Bude to podobné prerozdeľovanie ako pred približne sto rokmi bolo v Spojených štátoch, kde utečencov vtedy v prístavoch podľa profesie posielali do konkrétneho štátu.

Migranti na Slovensko ale ísť nechcú. Podľa pravidiel ale žiadatelia o azyl nemôžu opustiť krajinu, kam boli pridelení. Ak by ju opustili, okamžite budú deportovaní tam, odkiaľ prišli.

Rozhovor s migrantmi

Vyberať z migrantov budú ľudia zo Slovenska, ktorí s každým utečencom budú robiť rozhovor, počas ktorého zistia, aký je to človek či akú mal profesiu. Následne dôjde k rozdeľovaniu.

Migrant nebude mať na výber. Buď pristúpi na to, kam ho posielajú, alebo zostane v záchytnom tábore.

Prijať prideleného utečenca krajina môže odmietnuť. Ak migrant bude pre štát hrozba, môže ho vetovať a neprijať.

Nepríjme nikoho

S prerozdeľovaním by sa malo začať do dvoch mesiacov. V druhej vlne by Slovensko malo prijať 656 žiadateľov. Premiér Robert Fico ale okamžite vyhlásil, že v žiadnom prípade nikoho neprijmeme.

"Keby som mal zostať posledný, cítim, že máme v tejto téme svoj racionálny názor, za ktorým si budem stáť. Čiže veľa solidarity, ale budem sa držať mandátu žiadne povinné kvóty a žiadni utečenci," vyhlásil.

Migrantov si budú krajiny vyberať podľa potreby, pozrite si chat z Novín o 17tej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy