Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Utečenci trápia Slovákov viac ako nezamestnanosť či korupcia
Zdielať na

Utečenci trápia Slovákov viac ako nezamestnanosť či korupcia

BRATISLAVA / Väčšina Slovákov považuje v súčasnosti za najväčší problém našej spoločnosti utečencov. Európske analytické centrum robilo prieskum verejnej mienky v dňoch 16. až 22. septembra na vzorke 1 031 respondentov.

Opýtaní odpovedali na otázku: "Ktorý spoločenský problém považujete vy osobne za najzávažnejší?".

Ako vyplýva z prieskumu Európskeho analytického centra, utečencov ako najväčší problém vníma 34,3 percenta opýtaných. Slovenských občanov ale trápi tiež nezamestnanosť, ktorú označilo 17,5 percenta respondentov, tretie miesto v rebríčku patrí korupcii, ktorú za problém považuje 16 percent ľudí v prieskume.

Za nimi nasleduje problém so zdravotníctvom, platmi, súdnictvom, dôchodkami, cenami, daňami, kriminalitou či vzdelávaním.

Problém nevedelo pomenovať 4,5 percenta opýtaných.

Politici o utečencoch

Keďže téma utečencov rezonuje v našej spoločnosti najviac, Európske analytické centrum sa ľudí tiež pýtalo: "Ktorý politik sa podľa vás najčastejšie vyjadruje k utečeneckej kríze?".

Podľa výsledkov prieskumu eviduje najviac ľudí vyjadrenia premiéra Roberta Fica, túto možnosť označilo 50,1 percenta respondentov.

Za predsedom vlády nasleduje Robert Kaliňák, ktorého v prieskume označilo 20 percent ľudí.

V položenej otázke nebola špecifikovaná národnosť politika, a tak si Slováci spomenuli v súvislosti s utečeneckou krízou aj na nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, tú spomenulo 6,6 percenta opýtaných. Nasleduje Richard Sulík a Miroslav Lajčák.

Iného politika označilo 2,1 percenta opýtaných, spomenúť si nevedelo 11,5 percenta ľudí v prieskume.

Fico sa pre migrantov chce súdiť s Bruselom pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy