Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V EÚ sú tisíce ľudí, ktorí bojovali za Islamský štát
Zdielať na

V EÚ sú tisíce ľudí, ktorí bojovali za Islamský štát

BERLÍN, BRATISLAVA / Ultra-konzervatívni salafisti robia nábor medzi utečencami prichádzajúcimi do Nemecka. Povedal to riaditeľ úradu, ktorý plní úlohy vnútroštátnej tajnej služby. Neutíchajúci strach ľudí z toho, že medzi utečencami môžu byť teroristi, sa ale pokúsil zmierniť tým, že sa to deje len v Nemecku.

Nemecký šéf vnútroštátnej spravodajskej služby upresnil, že salafisti robia nábor tak, že najprv ponúknu ubytovanie, zázemie a možnosť usadiť sa v Nemecku. Nikto nateraz nevie, koľkých sa im takto podarí presvedčiť.

"Sledujeme, že salafisti vystupujú ako filantropi či aktivisti dobročinných organizácií a ponúkajú pomoc. Vyhľadávajú kontakt s utečencami, potom ich pozývajú do svojej mešity a získavajú ich pre svoju vec," uviedol Georg Maassen z nemeckého Úradu na ochrany ústavy.

Radikáli v Európe

Obavy sa snažil zmierniť tým, že reči o tom, že by Islamský štát vysielal svojich bojovníkov na strastiplnú cestu, prešetrovali. To sa ale nepotvrdilo. "Islamský štát dnes potrebuje každého bojovníka, na území, kde operuje. A preto si neviem predstaviť, že by vysielal nejaké veľké množstvá do zahraničia. Viem si predstaviť tak jedného alebo dvoch ľudí," myslí si bezpečnostný analytik Milan Žitný.

Robiť nábor medzi tými, ktorí už nejako prišli, sa im zdá efektívnejšie. Naša tajná služba však jasne upozorňuje. "Riziko prieniku radikálnych džihádistických extrémistov na územie EÚ sa v posledných mesiacoch práve z dôvodu dôsledne nefungujúceho režimu pohybu osôb v rámci Schengenu výrazne zvýšilo," upozornil hovorca SIS Branislav Zvara.

To síce neznamená, že sú medzi nimi, no vylúčili to. V Nemecku tajná služba monitoruje 6 000 moslimov, ktorí podľa kontrarozviedky inklinujú k islamistom.

Islamský štát

"Na území EÚ je dnes niekoľko tisíc občanov EÚ, ktorí preukázateľne boli bojovať za Islamský štát a vrátili sa domov do svojich krajín," vysvetľuje analytik Inštitútu pre stredoeurópsku politiku Jaroslav Naď.

Na túto hrozbu upozorňoval už britský premiér už v júni v Bratislave počas bezpečnostnej konferencie GLOBSEC 2015. U nás sa síce o presných počtoch podozrivých nehovorí, no tajná služba tvrdí, že je v pozore.

"Na aktuálnu situáciu v oblasti vzniku bezpečnostných rizík v súvislosti s nelegálnou migráciou, naša spravodajská služba spolu s partnermi a ostatnými bezpečnostnými zložkami reaguje prijímaním mimoriadnych opatrení," dodal hovorca SIS Zvara.

Nebezpečné pasy

Podľa analytika z Inštitútu pre stredoeurópsku politiku Naďa, sú spravodajské služby zahltené dennodenným sledovaním rôznych už existujúcich kríz, dokážu tak horšie predpokladať zásadné bezpečnostné zlomy.

"Ja by som za omnoho väčšie riziko považoval to, že dnes už vieme, že je obrovské množstvo sýrskych pasov, ktoré boli pôvodne bianco a už sú vyplnené. A my nevieme, kto ich používa. Kto sú títo ľudia," povedal bezpečnostný analytik Milan Žitný.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy