Oblačno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Hovoriť o migrantoch? Minister školstva varuje pred extrémizmom
Zdielať na

Hovoriť o migrantoch? Minister školstva varuje pred extrémizmom

BRATISLAVA / Minister školstva Juraj Draxler v súvislosti s diskusiami o utečencoch varoval pred šírením extrémistických nálad v školskom prostredí. O utečeneckú tému sa zaujímajú už aj 6 či 7-ročné deti.

"Je to živá téma, žiakov to mimoriadne zaujíma," hovorí riaditeľ Základnej školy v Banskej Bystrici Patrik Ferianc. V situácii, kedy denno-denne médiá chrlia informácie o migrantoch, je podľa psychologičky nevhodné mlčať.

"Ľudský mozog pracuje tak, že ak nemáme dostatok informácií, snažíme sa ich nevedome doplniť. A dopĺňame ich na základe vlastných skúseností " hovorí psychologička Monika Longauerová. 

Veľká téma

Otázku, kto je to migrant už učiteľom kladú aj 6 či 7-ročné deti. Veľká téma je to aj pre starších. "Keď je nejaká veľká téma, môže sa zahrnúť do niektorých predmetov," hovorí Ferianc.

Mnohí učitelia ale podľa ministra školstva nevedia, ako a či vôbec na otázky reagovať. "Z týždňa na týždeň je nárast takýchto podnetov," hovorí minister školstva Juraj Draxler.

"Je dôležité dať jasnú, neutrálnu odpoveď, ale korektnú informáciu," hovorí psychologička.

Vyvarujte sa extrémistickým názorom

Minister školstva v usmernení odkázal, aby učitelia či už v zborovniach alebo v triedach s deťmi na horúcu tému diskutovali, ale vecne. "Veľmi dôrazne upozorňujem na to, že budeme kontrolovať situáciu v prípade, že uvidíme, že sa šíria extrémistické názory," dodal Draxler.

Draxler upozorňuje na to, aby si školy dali pozor na to, koho volajú do diskusií či na to, čo učitelia budú šíriť na sociálnych sieťach. "Dávajte si pozor na to, aby nedochádzalo k šíreniu extrémistických názorov," uviedol Draxler.

Učitelia musia situáciu ustriehnuť, pretože názory detí sú rôzne. "Stretla som sa aj s negatívnym postojom, že aký veľký neporiadok zanechávajú za sebou migranti," uviedla riaditeľka základnej školy v Bratislave Milena Partelová.

Pozrite si priloženú reportáž Barbory Jánošovej:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy