Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slovinci nezvládajú nával utečencov, odsúhlasili nasadenie armády
Zdielať na

Slovinci nezvládajú nával utečencov, odsúhlasili nasadenie armády

ĽUBĽANA / Slovinský parlament v stredu ráno schválil vládny návrh zákona, ktorý umožňuje armáde pomáhať pri ochrane hraníc. Dôvodom tohto kroku je príval blízkovýchodných migrantov, ktorí do krajiny smerujú z Chorvátska potom, čo Maďarsko zaviedlo dôraznú ochranu vonkajších hraníc schengenského priestoru. Slovinsko tiež chce požiadať Európsku úniu o poskytnutie policajnej pomoci na hraniciach s Chorvátskom.

Nový zákon umožní armáde kontrolovať hranice aj bez prítomnosti polície, uviedla agentúra Reuters. Vojaci začali pomáhať so strážením hraníc už v pondelok, doteraz ale tam, kde boli i policajné zložky.

Kabinet premiéra Mira Cerara nasadenie vojsk na ochranu hraníc pre príval migrantov navrhol počas zasadania v noci na utorok.

Vláda zároveň obvinila susedné Chorvátsko, že posiela k hraniciam so Slovinskom tisíce migrantov a ignoruje všetky žiadosti o to, aby príliv utečencov nejakým spôsobom kontrolovalo. Podľa slovinského ministerstva vnútra od piatku do krajiny prišlo približne 20 000 ľudí.

Pozrite si, aká je situácia na chorvátsko-srbskej hranici:

Ďalšia tranzitná krajina

Slovinsko sa po uzavretí maďarskej hranice so Srbskom a následne aj s Chorvátskom stalo ďalšou hlavnou tranzitnou krajinou, cez ktorú migranti prechádzajú takzvaným balkánskym koridorom do Západnej Európy, najmä Nemecka.

Ľubľana sa najskôr snažila nekontrolované prekračovanie svojich hraníc regulovať, v pondelok popoludní sa ale rozhodla všetkých utečencov hromadne vpustiť do krajiny, a teda aj do schengenského priestoru bez vonkajších hraničných kontrol.

Balkánska trasa, pozrite sa, kadiaľ utečenci smerujú najmä do Nemecka:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy