Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Balkánska trasa utečencov: 3 000 kilometrov a sedem dní
Zdielať na

Balkánska trasa utečencov: 3 000 kilometrov a sedem dní

BERLÍN/BUDAPESŤ/VIEDEŇ/BRATISLAVA / Štáb televízie JOJ monitoroval celú balkánsku utečeneckú trasu, po ktorej migranti prichádzajú v desiatkach tisícoch do Európy. Reportér Rasťo Striško prešiel s mužmi, ženami i deťmi cez každú hranicu, ktorou trasa vedie. Sprevádzal skupinu sýrskych utečencov so štyrmi deťmi.

Utečenci zo Sýrie utekajú cez Libanon do Turecka a odtiaľ na grécke ostrovy. Migrantov organizujú libanonskí a tureckí pašeráci. Muž, ktorý svoju cestu pre televíziu JOJ opísal, trval na zachovaní anonymity. Bojí sa totiž o svoju rodiny, ktorá zostala v Sýrii.

"Sýrska vláda ťa z krajiny nechá odísť. Ale v Libanone už musíš uplácať darmi, inak to oficiálne nie je možné. Podplatíš colníkov a políciu cez sprostredkovateľa," hovorí utečenec.

Peniaze pašerákom

Podľa muža, ktorý prešiel zo Sýrie do západnej Európy, pašerákom za prechod cez Libanon zaplatil 150 dolárov.

SITA

"V Tripolise som si kúpil lístok na loď. Stojí dvesto dolárov. Odtiaľ som sa dostal do tureckého prístavu Tasuku. Pokračoval som autobusom do Izmiru za 350 dolárov," pokračuje v rozprávaní.

SITA

V Izmire si už utečencov odchytávajú pašeráci, ktorí ich za tisíc dolárov dostanú na lode smerujúce na grécke ostrovy. Odtiaľ sa presúvajú do Atén, kde si migrantov delia miestni arabi s pripravenými autobusmi.

Atény ako brána

Grécka metropola je bránou na balkánsku utečeneckú trasu na západ. Cesta začína na grécko-macedónskej hranici. K vlakom či autobusom kráčajú utečenci zväčša peši. Cez macedónsku hranicu prejdu rýchlo, cesta trvá asi tri hodiny. Na macedónsko-srbskú hranicu prichádzajú opäť peši.

SITA/ilustračné

Do srbského Preševa migrantov prevážajú za desať eur na hlavu miestni kšeftári. Kto peniaze nemá, ide peši. V meste potom čakajú na povolenie na prechod Srbskom. Ten, kto má na autobus, pokračuje za 35 eur trasou na otvorenú srbsko-chorvátsku hranicu pri meste Šid. Cesta autobusom trvá sedem hodín.

Sedem dní

Balkánska trasa pokračuje cez Chorvátsko k maďarskej hranici. Zväčša sa migranti vezú autobusom. Maďari ale utečencov na hranici zadržia na celé hodiny, kým ich pustia do obce Magyarbóly. Odtiaľ sa migranti presúvajú na rakúske pohraničie približne osem a pol hodiny.

noviny.sk/Rasťo Striško

Na rakúske územie vstupujú opäť peši. Idú asi štyri kilometre. Rakúšania majú pre utečencov pristavené autobusy, ktoré ich odvezú k nemeckým hraniciam, kde presadajú do ďalších autobusov.

noviny.sk/Rasťo Striško

Z Atén na nemecko-holandské pohraničie je trasa dlhá takmer tritisíc kilometrov.

Utečenci prechádzajú po balkánskej trase takmer tritisíc kilometrov za sedem dní, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy