Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Zákazy, príkazy a neustály strach. Utečencov v Európe raj nečaká
Zdielať na

Zákazy, príkazy a neustály strach. Utečencov v Európe raj nečaká

BRATISLAVA / Reportér TV JOJ Rasťo Striško prešiel so sýrskymi utečencami trasu od Atén až do Nemecka. Strávil s nimi pätnásť dní. Divákom pravidelne prinášal príbehy mladého Sýrčana Fausího, ktorý za lepším životom do Európy cestoval spoločne so ženou a tromi deťmi.

Fausímu sa splnil sen. Z vojnou zmietanej Sýrie dorazil tam, kam chcel - do nemeckého mesta Kleve. Jeho cestu z Atén až do Nemecka sledoval aj štáb televízie JOJ. 

Život v Európe ale nie je taký, ako si utečenci predstavujú. To, čo vidia na internete a sociálnych sieťach sa s realitou často rozchádza. 

Už na maďarských hraniciach zisťujú, že to také jednoduché nebude. Prístup maďarskej vlády je neoblomný a hranice sú na viacerých miestach uzavreté. Utečenci spia na zemi, sú nešťastní, no na druhej strane radi, že sú mimo ohrozenia života.

Hodiny na polícii

Ľahké to nebolo ani pre reportérov. Štáb TV JOJ skončil počas svojej trojtýždňovej cesty dvakrát na polícii.

Prvýkrát sa tak stalo v Maďarsku, keď sa reportéri dali do reči s afganskou skupinou krátko potom, ako ich prevádzači vysadili na srbsko-maďarskej hranici.

Dodávka novinárov, ktorá polícii nápadne pripomínala auto prevádzačov, oku polície neunikla. Na výsluchu strávili niekoľko hodín.

Druhýkrát skončili v rukách polície v Nemecku. Dôvodom bol Sýrčan Fausí, ktorého - ako poďakovanie za spoluprácu - pozvali na večeru. Policajtom sa migrant na zadnom sedadle nepozdával, tak si celú posádku dôkladne preverili. Ich prístup bol ale profesionálny. 

(Ne)príjemný prístup

Balkánska trasa, ktorou sa utečenci vydali, vedie cez krajiny, ktoré zažili vojnu. S utečencami tu majú bohaté skúsenosti. Práve preto sa k nim správajú s pochopením a s úctou.

To sa ale nedá povedať o Maďaroch. Utečencom pomáhajú minimálne. Pomocnú ruku im ponúkajú skôr mimovládne organizácie či Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

Obchod s ľuďmi

Mnohí z nich sa stávajú obeťami prevádzačov. Sýrski utečenci majú zabezpečený servis. Ten im zabezpečujú v Aténach sýrski prevádzači. V hlavnom meste Grécka na utečencov čakajú pristavené autobusy.

Naopak, afganská skupina odchádza ďalej do Európy autami, pašeráckymi cestami.

Od zúfalých utečencov pýtajú za prevoz veľké peniaze. Nezriedka sa ale stane, že sa do svojej cieľovej destinácie ani nedostanú.

Reportér Rasťo Striško opísal svoju cestu s utečencami v štúdiu Novín. Pozrite sa:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy