Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Štáb TV JOJ skončil v Nemecku na polícii, kvôli utečencovi
Zdielať na

Štáb TV JOJ skončil v Nemecku na polícii, kvôli utečencovi

KLEVE / Štáb Televízie JOJ skončil v Nemecku na policajnej stanici. Dôvodom je migrant Fausi zo Sýrie, ktorého reportér Rasťo Striško s kolegom Tomášom Szabóom sprevádzali z Atén na jeho ceste do Nemecka.

Cesta štábu TV JOJ sa skončila v nemeckom meste Kleve, kúsok od holandských hraníc. Práve tu dvadsaťročný Fausi, ktorého štáb sledoval už z Atén, požiadal o azyl.

Keď reportéri nakrútili posledný rozhovor s mladým Sýrčanom, pozvali ho na večeru. V noci, cestou do utečeneckého tábora, ktorý je vybudovaný v školskej telocvični, ich ale zastavila policajná hliadka.

Skontrolovali im doklady, no zistili, že vezú v aute utečenca.

Na polícii

Novinári tak spoločne s Fausim skončili na policajnej stanici. Nasledoval dvojhodinový výsluch.

Policajti si zatiaľ overili Fausiho sýrsky pas a zisťovali, či je utečenec registrovaný.

Nemeckí policajti sú dôslední, s registráciou obrovského množstva migrantov, ktorí denne vstupujú do ich krajiny, ale majú problémy.

V neistote

Ich prístup bol priateľský. K utečencom sa správajú s rešpektom.

Tí totiž v cudzej krajine žijú v neistote a nevedomosti. Ich informovanosť je minimálna, najčastejšie slová, ktoré počujú, je žiadosť o to, aby čakali. Boja sa, či ich nevyhostia.

Fausi mal ale šťastie. Aj vďaka televízii JOJ ho úspešne zaregistrovali na polícii v nemeckom Kleve, kde na neho čaká nový život.

Pozrite si reportáž:

Najčítanejšie správy