Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V maďarských táboroch chýbajú toalety, hrozí výskyt nebezpečných chorôb
Zdielať na

V maďarských táboroch chýbajú toalety, hrozí výskyt nebezpečných chorôb

HEGYESHALOM / Do maďarských táborov stále prichádzajú ďalšie a ďalšie vlaky s utečencami, denne dorazí 15 tisíc ľudí. Chýbajú tam ale toalety pre utečencov a zlá hygiena zvyšuje riziko výskytu chorôb ako cholera či týfus. Okrem toho hrozí v blízkosti slovenských hraníc aj znečistenie podzemných vôd.

Utečenci, ktorí vystúpia z vlakov, sú okamžite organizovaní maďarskou políciou na presun do Rakúska.

Jeden z nich sa zastavuje pri slovenských záchranároch, aby sa opýtal, kde by po ôsmich hodinách cesty vo vlaku mohol ísť na toaletu. Záchranári mu hovoria, že potrebu môže urobiť až v Rakúsku. Muž takmer prepadá zúfalstu.

V budove stanice v Hegyeshalome sú verejné toalety, tie ale utečenci použiť nesmú, do budovy ich nepustia. Žiadne iné toalety toi toi tu v okolí maďarskej stanice Hegyeshalom nie sú k dispozícii.

Veľké riziko

Najbližšie toi toi pre utečencov sú až v rakúskom Nickelsdorfe. Aby sa tam dostali, musia peši prejsť 5 kilometrov. Utečenci preto utekajú do polí, aby si tam urobili svoju potrebu. To ale podľa profesora Vladimíra Krčméryho, skúseného lekára, ktorý dlhé roky pôsobil v postihnutých oblastiach predstavuje veľké riziko aj pre Slovensko.

"To biologické zaťaženie fekálnym odpadom v oblasti, ktorá je dosť blízko slovenskej hranice, je len otázka času, kedy budeme môcť konštatovať zasiahnutie podzemných vôd," vysvetli.

Nebezpečné choroby

Kontaminovaná voda je zdrojom nákazy smrteľných chorôb, ktoré sa u nás neobjavili 150 rokov, no teraz by sa mohli znova rozšíriť.

"Pri presunoch obyvateľstva sú cholera a týfus, ktoré poznáme z učebníc, dosť aktuálne," vystríha Krčméry.

Cez päťkilometrový úsek za posledné tri mesiace prešlo už 300 tisíc ľudí a ak tu Maďari nepostavia toalety, alebo nezačnú s dezinfekciou, riziko nákazy podľa odborníka porastie.

"Keď bude pršať a bude tak okolo 10 stupňov, tak nám to prenikne do podzemných vôd," tvrdí profesor.

Pozrite si reportáž priamo z maďarského pohraničia:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy