Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Maďarsko čoskoro rozhodne o uzavretí hraníc s Chorvátskom
Zdielať na

Maďarsko čoskoro rozhodne o uzavretí hraníc s Chorvátskom

BUDAPEŠŤ / Maďarsko rozhodne do týždňa, či uzavrie svoju hranicu s Chorvátskom, kde je na 99 percent dokončený dvojitý plot, ktorý má zastaviť masívny tok migrantov cez krajinu. Informoval o tom vo štvrtok šéf maďarského úradu vlády János Lázár.

Podľa Lázara doteraz prešlo cez Maďarsko vyše 330 tisíc migrantov a vláda chce tento tok migrantov zastaviť.

V súčasnosti prechádza krajinou okolo 6000 migrantov denne. Prichádzajú z Chorvátska a Maďarsko ich posiela priamo do Rakúska. Od uzavretia hranice so Srbskom vstupuje do Maďarska cez túto hranicu ilegálne iba niekoľko desiatok migrantov denne, informovala agentúra Reuters.

Spoločné kontroly

Plot na hranici migrantov odradil a teraz smerujú namiesto toho do Chorvátska, ktoré ich vlakmi a autobusmi posiela do Maďarska.

To koordinuje svoj postup s partnermi z Vyšehradskej štvorky (V4). Dohodli sa na spoločných kontrolách, aby posilnili južnú hranicu Maďarska, ktorá je vonkajšou hranicou schengenského priestoru.

"Plot jednoznačne migrantov odrádza," citoval Reuters Lázára.

"Bezpečnostné uzavretie hraníc (s Chorvátskom) je z 88 percent dokončené. Či to využijeme, závisí od medzinárodnej spolupráce a rokovaní... Dúfam, že na budúci týždeň bude táto záležitosť vyriešená," dodal.

Nevyhnutné uzavretie

Podľa Lázára Maďarsko "nie je ľahostajné" k názorom Rakúska a Nemecka, kam smeruje veľká väčšina migrantov - tieto názory by ale nemali zablokovať uzavretie hraníc, ak sa pre ne Maďarsko rozhodne.

"Osobne si myslím, že (uzavretie) je nevyhnutné," pokračoval Lázár.

Uzavretie hranice medzi Maďarskom a Chorvátskom by mohlo zúžiť cestu, ktorou smeruje tok migrantov. Museli by ísť západnejšie do Slovinska a odtiaľ do Rakúska, alebo cez Rumunsko.
Lázár okrem toho povedal, že maďarská "vláda plánuje vybudovať uzavretie hraníc aj na hranici s Rumunskom, ak to bude nevyhnutné".

Slovensko pošle Maďarsku, ktoré nezvláda nápor utečencov, našich policajtov. Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Najčítanejšie správy