Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Slovensko ponúka Maďarsku milióny i policajtov. Na ochranu hraníc
Zdielať na

Slovensko ponúka Maďarsku milióny i policajtov. Na ochranu hraníc

LUXEMBURG / Slovensko pošle Maďarsku, ktoré nezvláda nápor utečencov, našich policajtov. Aj o tom vo štvrtok v Luxemburgu hovorili ministri vnútra. Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka konečne prichádzajú reálne riešenia. My prispejeme aj dvadsiatimi miliónmi eur.

Dvadsať miliónov má byť suma, ktorú chceme vyčleniť pre potrebu ochrany vonkajších hraníc únie a pre agentúru Frontex. Tieto čísla ešte v stredu potvrdil aj premiér Robert Fico a šéf diplomacie Miroslav Lajčák.

"Chceme preukázať, že to, že máme odmietavý postoj ku kvótam, ktoré považujeme za irelevantné k riešeniu krízy a za technicky nezrealizovateľné, neznamená, že sme proti solidarite. My sme za solidaritu, ale tá sa dá prejaviť aj inak, ako na hlasovaní za nezmyselné kvóty. My ju prejavujeme napríklad finančne, personálne, vojensky, technicky, ako len bude treba - takže to je tých dvadsať miliónov," informoval Robert Fico.

Dobrá správa

Vyčlenenie balíka 20 miliónov eur považuje za dobrú správu aj Lajčák.

"Chceme ho použiť na riešenie kríz, týka sa to migrácie a ďalších. Ešte sme nediskutovali na vláde, ako presne s tým balíkom naložíme," vyhlásil.

Pomoc susedom

Peniaze a personálna pomoc, by mali byť naším príspevkom pre utečeneckú krízu. Je to i stanovisko ministra Kaliňáka, ktoré predstavil v Luxemburgu. Do konca októbra posilníme agentúru o desiatky ľudí.

"V našom prípade by malo ísť o prvých 20 dôstojníkov a tieto operácie Frontexu. Plus ponechanie našich špeciálnych tímov vo Frontexe a tiež prípadné ďalšie navýšenie o ďalších 30 ľudí v budúcom roku,"
vysvetlil Kaliňák.

To znamená, že sme pripravení vyslať prvých dvadsať odborníkov do konca októbra. Nebude to pre vraj nás žiaden problém. A ďalšia personálna pomoc ide aj do Maďarska. To nás požiadalo o pomoc na srbskej hranici.

"V našom prípade by šlo o 50 príslušníkov cudzineckej a hraničnej polície a z časti príslušníkov poriadkovej polície, ktorí sú zaradení  na obvodných oddeleniach, ktoré majú zelenú hranicu. Našou výhodou je, že mnohí sú bilingválni," informoval minister.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy