Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Sulík sa pustil do Angely Merkel, podľa neho robí nezodpovednú politiku
Zdielať na

Sulík sa pustil do Angely Merkel, podľa neho robí nezodpovednú politiku

Zdroj: TV JOJ

ŠTRASBURG / Europoslanec Richard Sulík vystúpil so svojim príhovorom v Európskom parlamente. Tentokrát pri rozprave slovne zaútočil na nemeckú kancelárku Angelu Merkel. Video zverejnil portál europskenoviny.sk.

Europoslanec Richard Sulík zaútočil slovne na nemeckú kancelárku Angelu Merkel pri téme utečencov. Podľa jeho slov sa v lete hovorilo o 800 tisíc utečencoch, v súčasnosti sa odhaduje množstvo na 1,5 milióna. 

Nezodpovedná a ničivá

"Rozdiel 700 tisíc sa dá pripísať Angele Merkel a jej nezodpovednej a ničivej politike. Pani Merkel prestala používať Dublinskú dohodu a porušila nemeckú Ústavu. A to nesmie," uviedol v rozprave Sulík.

Podľa neho utečenci nie sú ľudia, ktorí utekajú pred vojnou. "Väčšina tých, ktorí prichádzajú, sú ekonomickí migranti a nie vojnoví utečenci," dodal Sulík.

Predseda strany Sloboda a Solidarita tvrdí, že pokiaľ niekto prejde cez päť bezpečných krajín, nemôže byť vojnovým utečencom. "Je ilúziou si myslieť, že títo migranti budú pracovať pre nemeckých dôchodcov," dodal Sulík.

Pozrite si priložené video:

Záchrana Európy

Nemecko svojom vrúcnym postojom voči utečencom zachránilo česť Európy. Prehlásil to v diskusii na parížskej vysokej škole Sciences Po nemecký minister financií Wolfgang Schäuble. Podľa agentúry DPA tak reagoval na námietku, že Nemecko sa voči utečencom zachovalo až príliš veľkoryso.

"Obrázkami, ktoré sme vysielali zo stanice, na ktorých vítali utečencov z Maďarska, sme zachránili česť Európy," povedal kresťanskodemokratický politik, ktorý bolo niekoľko rokov aj ministrom vnútra. Platí to podľa neho aj o Rakúsku.

Nemcov vítajúcich utečencov dal Schäuble do protikladu k záberom chaosu na budapeštianskej stanici a v severofrancúzskom Calais.

Zároveň ale minister označil za chybu, že v EÚ sa najskôr hovorí o prerozdeľovaní utečencov. Podľa DPA povedal, že je potrebné mať pochopenie pre niektoré krajiny, ako napríklad Poľsko, kde panuje zdržanlivosť prijímania utečencov.

"Mali sme začať spoločným riadením hraničných kontrol, tak ako to robíme teraz," povedal Schäuble. Už v pondelok prehlásil, že Európa potrebuje obmedziť počet ľudí prichádzajúcich do Európy ako utečenci.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy