Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nemecké úrady počítajú v roku 2015 s príchodom až 1,5 milióna utečencov
Zdielať na

Nemecké úrady počítajú v roku 2015 s príchodom až 1,5 milióna utečencov

BERLÍN / Nemecké úrady považujú za možné, že tento rok do krajiny príde celkovo až 1,5 milióna žiadateľov o azyl. Je podľa nich potrebné počítať s tým, že len v poslednom štvrťroku ich môže doraziť až 920 000. Píše o tom nemecký bulvárny denník Bild s odvolaním sa na internú prognózu nemenovaných úradov.

Podľa predpovede nemožno očakávať, že do zimy počet utečencov citeľne poklesne. V tajných dokumentoch sa vraj píše o možnom zrútení zaopatrenia migrantov. Už teraz chýbajú napríklad obytné kontajnery a sanitárne zariadenia.

Spolková vláda doteraz oficiálne očakáva 800 000 nových migrantov.

Tiež minister vnútra spolkovej krajiny Meklenbursko-Predné Pomoransko Lorezn Caffier nedeľníku Welt am Sonntag povedal, že tento rok v Nemecku očakáva 1,2 až 1,5 milióna utečencov.

Privedú rodiny

Thomas de Maizière niekoľkokrát zdôraznil, že je ťažké odhadovať presné počty migrantov. Veľa z nich sa totiž odmieta registrovať a ďalší navzdory registrácii odchádzajú inde.

Správa podľa Bildu tiež poukazuje na obavy, že tí, ktorí dostanú azyl, privedú do Nemecka aj svoje rodiny. Vzhľadom na štruktúry rodín na Blízkom východe by to znamenalo, že každý jednotlivec z tohto regiónu by po udelení azylu priviedol časom do Nemecka v priemere štyroch až ôsmich príbuzných.

Obmedzenie príchodu

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble v nedeľu povedal, že Európa musí obmedziť počet ľudí prichádzajúcich na kontinent.

Spolková kancelárka Angela Merkel, ktorá uviedla, že Nemecko udelí azyl ľuďom unikajúcim pred občianskou vojnou v Sýrii, nedávno zaznamenala pokles popularity na štvorročné minimum, dodáva agentúra Reuters.

Nemecká vláda schválila novelu zákona, ktorá urýchľuje azylový proces a navrátenie odmietnutých žiadateľov do vlasti a takisto uľahčuje výstavbu ubytovní pre utečencov. Pozrite si video:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy