Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Slovensko-poľské pohraničie je plné strážcov hraníc. Hľadajú migrantov
Zdielať na

Slovensko-poľské pohraničie je plné strážcov hraníc. Hľadajú migrantov

BRATISLAVA/VARŠAVA / Na poľsko-slovenských hraniciach je zvýšené množstvo strážcov hraníc. Kontrolujú nielen nákladné, ale aj osobné autá. Môžu za to správy o migrantoch a o ich novej trase, ktorá má viesť práve cez Slovensko a Poľsko do Nemecka. Poliaci sa tak pripravujú na možný nával migrantov.

Aj napriek tomu, že Poľsko ešte oficiálne neobnovilo kontroly na hraničných priechodoch, miestna hraničná stráž preveruje autá, ktoré prichádzajú zo Slovenska.

"Zvýšený pohyb našich strážcov hraníc je na cestných komunikáciách, cez ktoré môžu byť a sú prevážaní nelegálni imigranti," potvrdila hovorkyňa hraničnej stráže na juhu Poľska Katarzyna Walczak.

Dôvodom sú informácie, ktoré sa objavili na internete – o novej, takzvanej severnej trase pre utečencov.

"Na internete sme našli materiály, podľa ktorých majú byť novými tranzitnými krajinami Rumunsko, Slovensko a Poľsko," informoval miestny politik Andrzej Skupien.

Mapa pre migranta

Poliaci tak zrejme pripúšťajú aj možnosť, že Slovensko by nápor imigrantov nemuselo zvládnuť a posilňujú prítomnosť ozbrojených zložiek na hraniciach.

Znepokojivo pôsobí aj fotografia, ktorú zverejnili nemecké médiá – podľa nich ide o jednu z máp, aké rozdávajú imigrantom.

Poliaci tak už posilnili aj hliadky u hraničnej stráže. Napríklad na hraničnom priechode Chyžné za posledné dva týždne už zadržali niekoľko skupín prevádzačov.

"Minulý týždeň sme na hraniciach so Slovenskom zadržali 20 sýrskych a irackých migrantov. Našu hranicu prekročili nelegálne v autobusoch a dodávkach," potvrdila Walczak.

Vytvorili tábory

Poliaci sú už pritom pripravení na prijatie niekoľkých stoviek imigrantov. Jeden z dočasných táborov sa nachádza aj v Novom Sonči – len pár kilometrov za slovenskou hranicou.

"V našich priestoroch vieme dočasne, čiže na nevyhnutný čas, kým sa zabezpečia všetky papiere, ubytovať 800 imigrantov," informoval veliteľ podpornej jednotky strážcov hraníc Mieczislaw Kurek.

"Môžete pokojne spať, lebo celý čas monitorujeme prihraničný priestor, a to aj vtedy, keď naše jednotky nevidíte," upokojil Andrzej Karkoszka z hraničného priechodu Chyžné - Trstená.

Pozrite si reportáž:

Najčítanejšie správy