Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Do Európy mieria ďalšie tisíce migrantov, utečenecká vlna stále nepoľavuje
Zdielať na

Do Európy mieria ďalšie tisíce migrantov, utečenecká vlna stále nepoľavuje

BRUSEL/BERLÍN / Nemecké úrady považujú za možné, že tento rok do Nemecka príde celkovo až 1,5 milióna žiadateľov o azyl. Je podľa nich treba počítať s tým, že len v poslednom štvrťroku ich môže doraziť až 920 000, napísal nemecký denník Bild. Vlna migrantov prichádzajúcich do Maďarska a Chorvátska nepoľavila ani počas uplynulého víkendu.

Záhreb počas oboch dní registroval vyše 11 000 nových utečencov, zatiaľ čo Budapešť hlási za nedeľu ďalších 6 000 ľudí.

Ďalšie tisíce

Chorvátske ministerstvo vnútra oznámilo, že v nedeľu do krajiny pricestovalo 5 070 utečencov a v pondelok ich pribudlo Ďalších 3 500. Celkový počet ľudí, ktorí v posledných troch mesiacoch putovali cez Chorvátsko na západ Európy, tak stúpol na 115 300.

Agentúra MTI s odvolaním sa na hovorkyňu maďarskej polície Viktóriu Csiszér Kovács napísala, že v nedeľu prešlo hranice do Maďarska 5 925 osôb, z toho drvivá väčšina z Chorvátka.

Kritika Angely Merkel

Podľa predpovedí, o ktorých informuje Bild, nemožno očakávať, že do zimy počet migrantov poklesne. V tajných dokumentoch sa tiež píše o možnom zrútení zaopatrenia utečencov. Už teraz chýbajú napríklad obytné kontajnery a sanitárne zariadenia.

SITA

Nemecká kancelárka Angela Merkel čelí stále väčšiemu tlaku koaličných strán, aby zmenila svoj postoj voči utečencom a priznala, že ich Berlín nemôže prijať neobmedzené množstvo. Po bavorskej Kresťanskosociálnej únii sa ku kritike pripojila aj sociálna demokracia. Angelu Merkel ale naopak podporili najväčší predstavitelia nemeckej katolíckej i evanjelickej cirkvi.

Tusk a Erdogan

O utečeneckej kríze v Bruseli rokovali šéf členských krajín Európskej únie Donald Tusk s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Podľa Tuska je Únia ochotná pri rokovaniach s Ankarou hovoriť o všetkých témach, vrátane možnej bezpečnej nárazníkovej zóny pre utečencov v Sýrii.

SITA

Zdôraznil ale, že je neprijateľná situácia, kedy cez Turecko do Európskej únie mieria státisíce migrantov. Ankara musí prispieť k zastaveniu utečeneckej vlny, dodal. V Turecku je teraz podľa Erdogana skoro 2,5 milióna migrantov, z ktorých 2,2 prišlo zo Sýrie.

Nemecká vláda schválila novelu zákona, ktorá urýchľuje azylový proces a navrátenie odmietnutých žiadateľov do vlasti a takisto uľahčuje výstavbu ubytovní pre utečencov. Pozrite si video:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy